Σε μια πρόσφατη ενημέρωση που αναρτήθηκε στο X, η Santiment, μια εξέχουσα εταιρεία ανάλυσης on-chain, έριξε φως στη συγκριτική δραστηριότητα ανάπτυξης διαφόρων κρυπτονομισμάτων στην αγορά. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν τώρα στην ενδιαφέρουσα μετρική της “δραστηριότητας ανάπτυξης”, η οποία χρησιμεύει ως δείκτης του όγκου εργασίας που πραγματοποίησαν οι προγραμματιστές στο δημόσιο αποθετήριο GitHub ενός έργου κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.
Η μετρική μετρά αυτή τη δραστηριότητα μέσω μιας μονάδας που είναι γνωστή ως “συμβάντα”, με κάθε ενέργεια στο αποθετήριο GitHub -όπως η υποβολή μιας δέσμευσης ή η έναρξη ενός θέματος- να αντιστοιχεί σε ένα συμβάν. Σε αντίθεση με την απλή καταμέτρηση των δεσμεύσεων, η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή της διαστρέβλωσης των δεδομένων όταν ένας προγραμματιστής διακλαδίζει ένα έργο (δηλ. δημιουργεί ένα αντίγραφό του). Στη μεθοδολογία που βασίζεται σε συμβάντα, η διακλάδωση καταγράφεται ως ένα μόνο συμβάν και οι ενέργειες από τον αρχικό κώδικα δεν μεταφέρονται στη διακλάδωση. Αυτή η μεθοδολογία προσφέρει μια πιο ακριβή απεικόνιση των πραγματικών προσπαθειών ανάπτυξης.
Παρακάτω παρουσιάζεται ένας συγκριτικός πίνακας που απεικονίζει την κατάταξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας σε διάφορα έργα στον τομέα των κρυπτονομισμάτων:
Όπως αποκαλύπτει ο πίνακας, το Cardano έχει φτάσει στην κορυφή, με τους προγραμματιστές του να δημιουργούν πάνω από 500 ημερήσιες υποβολές στο αποθετήριο GitHub τον τελευταίο μήνα. Αυτό υποδηλώνει μια εντυπωσιακή αύξηση των εργασιών ανάπτυξης που είναι αφιερωμένες στη βελτίωση του νομίσματος ADA. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη στροφή, δεδομένου ότι το Cardano είχε μείνει πίσω από το Polkadot και το Kusama σε αυτή τη μέτρηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2023.
Παρόλο που το Cardano έχει πλέον κατακτήσει την πρώτη θέση, αξίζει να σημειωθεί ότι το Polkadot και το Kusama δεν βρίσκονται πολύ πίσω, καθώς διαθέτουν κατά μέσο όρο περίπου 493 ημερήσια συμβάντα το καθένα, ισοβαθμώντας ουσιαστικά στη δεύτερη θέση.
Το Ethereum, πρώην μέλος αυτής της κορυφαίας ομάδας, έχει παραδόξως πέσει εντελώς εκτός της κατάταξης, γεγονός που σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στη δυναμική της ανάπτυξής του.
Τώρα, τίθεται το βασικό ερώτημα: τι σηματοδοτεί αυτή η αναπτυξιακή δραστηριότητα; Σε γενικές γραμμές, αυτή η μέτρηση χρησιμεύει ως ένας πολύτιμος δείκτης για τη διάκριση μεταξύ πραγματικά υποσχόμενων έργων και πιθανών απάτης. Η αυξημένη δραστηριότητα ανάπτυξης συχνά αποτελεί καλό σημάδι για την αξιοπιστία ενός έργου, υποδεικνύοντας υψηλό επίπεδο δέσμευσης από τους προγραμματιστές και μειωμένη πιθανότητα εγκατάλειψης του έργου στο εγγύς μέλλον.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις του για πιο καθιερωμένα κρυπτονομίσματα όπως το Cardano, μια υψηλή τιμή σε αυτόν τον δείκτη μπορεί να είναι ένα από τα πολλά σημάδια που υποδηλώνουν τη δυνατότητα του νομίσματος για συνεχή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Αν και η δραστηριότητα ανάπτυξης δεν είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας, η ηγετική θέση του Cardano σε αυτή την κατηγορία αποτελεί σίγουρα μια θετική ένδειξη για τη μελλοντική του πορεία.
Τη στιγμή που γράφεται αυτή η αναφορά, το Cardano διαπραγματεύεται περίπου στα 0,26 δολάρια, αντανακλώντας μια πτώση 10% κατά την τελευταία εβδομάδα.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis