Το Κατάρ κατακρίθηκε επειδή δεν έλαβε αρκετά μέτρα κατά των εταιρειών κρύπτο

Η Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) κατηγόρησε την Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ (QCB) ότι καταβάλλει ελάχιστες προσπάθειες για την επιβολή των δικών της κανονισμών που απαγορεύουν τους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου, ο παγκόσμιος παρατηρητής για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας τόνισε ότι το Κατάρ πρέπει να προωθήσει τις δυνατότητές του για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εξελισσόμενων μορφών εγκληματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων στους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων.

“Πρέπει να βελτιώσει την κατανόηση των πιο σύνθετων μορφών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”, ανέφερε.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ρυθμιστική Αρχή του Χρηματοπιστωτικού Κέντρου του Κατάρ (QFCRA) ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες εικονικών περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούν να διεξάγονται εντός ή από το Χρηματοπιστωτικό Κέντρο του Κατάρ.

Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε τότε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της QFCRA σε κάθε επιχείρηση που παρέχει ή διευκολύνει την παροχή ή την ανταλλαγή κρύπτο περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της FATF, ενώ το Κατάρ έχει σημειώσει “θετική και συνεχή πρόοδο” όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών πραγματικής ιδιοκτησίας για το σχεδόν πλήρες ενοποιημένο μητρώο του – μια ενοποίηση των δεδομένων για τους πολίτες του – υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει:

“Εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται παραμένουν ακριβείς και ενημερωμένες”.

Οι αρχές του Κατάρ κλήθηκαν να βελτιώσουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και υποστηρίχθηκε ότι οι “εξελιγμένες δυνατότητες ανάλυσης” για τον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν αξιοποιούνται πλήρως.

Ενώ το Κατάρ έχει απαγορεύσει τους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων, αποκάλυψε ότι διερευνά ενεργά πιθανές περιπτώσεις χρήσης για την εφαρμογή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Είχε ήδη αναφερθεί τον Ιούνιο του 2022 ότι η QCB βρίσκεται στο “στάδιο θεμελίωσης” της έκδοσης ενός CBDC.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Κατάρ, σεΐχης Bandar bin Mohammed bin Saoud Al Thani, αποκάλυψε τότε ότι η QCB “αξιολογεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα” των CBDC και επεξεργάζεται την κατάλληλη τεχνολογία και πλατφόρμα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: