Το μέλλον των φόρων για τα κρύπτο: Κατανόηση του διαρκώς μεταβαλλόμενου τοπίου

Μια πιο προσεκτική ματιά στην τρέχουσα κατάσταση της φορολόγησης των κρύπτο παγκοσμίως αποκαλύπτει μια τάση προς την αύξηση της ρύθμισης και της ωριμότητας, με πολλές κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν τα δυνητικά οφέλη της τεχνολογίας blockchain σε διάφορους τομείς. Καθώς ο κλάδος του blockchain και των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να εξελίσσεται και να κερδίζει την κύρια υιοθέτηση, το ρυθμιστικό τοπίο που τα περιβάλλει εξελίσσεται επίσης ραγδαία.

Η Cointelegraph Research δημοσίευσε πρόσφατα τη βάση δεδομένων της για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, η οποία εξετάζει πιο προσεκτικά τις προσεγγίσεις για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο χώρας και περιέχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της φορολόγησης των κρύπτο ανά χώρα – δηλαδή, φορολογικοί συντελεστές, φορολογικοί νόμοι και φορολογικές πολιτικές.
  • Σαφής διάκριση μεταξύ φορολογητέων και μη φορολογητέων γεγονότων.
  • Χρήσιμες πληροφορίες για τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις φορολογικές απαιτήσεις στις διάφορες δικαιοδοσίες.

Για παράδειγμα, στην Ευρώπη έχει προωθηθεί ενεργά η χρήση της τεχνολογίας blockchain στα χρηματοοικονομικά, τα logistics και την υγειονομική περίθαλψη. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) έχει εκδώσει οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση των αρχικών προσφορών νομισμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Στην Ασία, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να φορολογήσει τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και να εφαρμόσει φόρο 20% στα κέρδη από κρυπτονομίσματα, ο οποίος είχε αναβληθεί από τον Ιανουάριο του 2023 έως το 2025. Ωστόσο, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης και φορολόγησης των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση σε παγκόσμια κλίμακα.

Η φορολογική μεταχείριση εξαρτάται από την ταξινόμηση

Η ταξινόμηση ενός κρυπτονομίσματος ως περιουσιακού στοιχείου, νομίσματος ή περιουσίας σε διάφορες δικαιοδοσίες είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ιδιώτες προκειμένου να συμμορφώνονται με τους φορολογικούς νόμους και κανονισμούς.

Όταν μια χώρα ταξινομεί ένα κρυπτονόμισμα ως περιουσιακό στοιχείο, αντιμετωπίζεται παρόμοια με άλλα είδη περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές, ομόλογα ή εμπορεύματα. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη και οι ζημίες από την πώληση ή τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιακών κερδών.

Όταν μια χώρα ταξινομεί το κρυπτονόμισμα ως περιουσιακό στοιχείο, αντιμετωπίζεται παρόμοια με ένα αυτοκίνητο ή ένα κόσμημα. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων (IRS), για παράδειγμα, ταξινομεί τα κρυπτονομίσματα ως περιουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να αναφέρουν τα κεφαλαιακά κέρδη ή τις ζημίες στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη από κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ διαφέρει ανάλογα με το αν τα κέρδη είναι βραχυπρόθεσμα (ένα έτος ή λιγότερο) ή μακροπρόθεσμα (πάνω από ένα έτος). Για παράδειγμα, το 2023, οι κανονικοί φορολογικοί συντελεστές εισοδήματος κυμαίνονται από 10% έως 37%, ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος του ατόμου. Οι συντελεστές φόρου μακροπρόθεσμων κεφαλαιακών κερδών για το 2023 θα κυμαίνονται από 0% έως 20%, ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος του ατόμου.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους φορολογικούς συντελεστές που αφορούν διάφορες δραστηριότητες κρύπτο παγκοσμίως, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα που συλλέγονται στη βάση δεδομένων Cointelegraph Research Crypto Taxation Database.

Πώς να χειρίζεστε τα κέρδη κρύπτο και το εισόδημα εξόρυξης

Υπάρχουν διάφορες απαιτήσεις υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει νομοθεσία ή κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Στη Γερμανία, τα κρυπτονομίσματα ταξινομούνται ως περιουσιακά στοιχεία και τα κέρδη από την πώληση ή την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας. Επιπλέον, η Γερμανία διαθέτει έναν εκτενή οδηγό σχετικά με τον υπολογισμό και τη διαχείριση των φόρων, ο οποίος καλύπτει θέματα που κυμαίνονται από την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) έως τα μη βρώσιμα tokens, ακόμη και τα αφορολόγητα κέρδη που υπόκεινται σε ορισμένες εξαιρέσεις.

Για παράδειγμα, εάν τα βραχυπρόθεσμα επενδυτικά σας κέρδη ανέρχονται σε λιγότερα από 600 δολάρια ετησίως, δεν υποχρεούστε να πληρώσετε φόρους, ή εάν κρατάτε το κρυπτονόμισμά σας για ένα έτος πριν το ξοδέψετε, απαλλάσσεστε από τους φόρους. Αν και οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να εργάζονται για να καθορίσουν την καλύτερη προσέγγιση.

Το εισόδημα από την εξόρυξη ή το staking είναι επίσης ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τη φορολογία των κρύπτο. Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν το εισόδημα από εξόρυξη ή staking ως συνηθισμένο εισόδημα, ενώ άλλες το κατατάσσουν ως κεφαλαιακό κέρδος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον οφειλόμενο φόρο και τον τρόπο αναφοράς του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εισόδημα από εξόρυξη ή staking φορολογείται με τον οριακό φορολογικό συντελεστή του ατόμου 10%-37%, καθώς θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι επένδυση κεφαλαίου.

Στον Καναδά, το εισόδημα από την εξόρυξη ή το staking αντιμετωπίζεται επίσης γενικά ως συνηθισμένο εισόδημα και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με τον οριακό φορολογικό συντελεστή του ατόμου που κυμαίνεται από 20,5% έως 33% σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με πρόσθετους επαρχιακούς φόρους που κυμαίνονται από 0% έως 21%. Αντίθετα, ορισμένες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, ταξινομούν το εισόδημα από εξόρυξη ή staking ως κεφαλαιακό κέρδος, το οποίο γενικά δεν φορολογείται, αν και τα άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες εξόρυξης ή staking ενδέχεται να υπόκεινται ακόμη σε άλλους φόρους.

Παρακολουθώντας τις αλλαγές

Καθώς ο κλάδος των κρύπτο συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση προς την υιοθέτηση τυποποιημένων προσεγγίσεων στη φορολογία, η οποία είναι πιθανό να συνεχιστεί στο μέλλον, μαζί με μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια για όσους εμπλέκονται στον χώρο. Για παράδειγμα, η Ελβετία προσφέρει φορολογικές απαλλαγές για δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρύπτο, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής κρύπτο και της μεταφοράς τους μεταξύ πορτοφολιών, παρέχοντας γενικά ένα σαφώς καθορισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων.

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνονται για τους τελευταίους κανονισμούς και να αναζητούν επαγγελματικές συμβουλές για να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και να μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Για παράδειγμα, μια ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ στις 15 Μαρτίου 2023 επηρεάζει τους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν ξεχωριστά τα κέρδη τους από κρυπτονομίσματα από το 2025.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποσκοπούν στην παροχή συγκεκριμένων συμβουλών ή συστάσεων για οποιοδήποτε άτομο ή για οποιοδήποτε συγκεκριμένο αξιόγραφο ή επενδυτικό προϊόν.Ως επενδυτής ή trader κρύπτο, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τυχόν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στη χώρα ή την περιοχή σας και να διασφαλίζετε τη συμμόρφωση με τους εν λόγω κανονισμούς για την αποφυγή νομικών συνεπειών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: