Για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Αυγούστου, το επενδυτικό τοπίο των κρυπτονομισμάτων σημείωσε σημαντική εκροή 107 εκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας τη συνέχιση μιας αρνητικής τάσης τριών εβδομάδων που αθροιστικά έφτασε τα 134,8 εκατομμύρια δολάρια.
Για άλλη μια φορά, το Bitcoin τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας όσον αφορά την κίνηση. Με μια σημαντική εκροή 111 εκατ. δολαρίων, τα κεφάλαια Bitcoin αντιπροσώπευαν τη μερίδα του λέοντος της κίνησης της εβδομάδας, αντισταθμίζοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος των εισροών που παρατηρήθηκαν.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση “Digital Asset Fund Flows” της CoinShares, η τάση αυτή υπογραμμίζει ένα διαδεδομένο μοτίβο “ανάληψης κερδών” μετά τα κέρδη του προηγούμενου κύκλου. Κατά τη διάρκεια του μήνα που προηγήθηκε της πρόσφατης σειράς εκροών, σημαντικά 742 εκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν σε αμοιβαία κεφάλαια κρυπτονομισμάτων, με το συντριπτικό 99% αυτού του συνόλου να αποδίδεται στο Bitcoin.
Η έκθεση τόνισε επίσης ότι ο εβδομαδιαίος όγκος συναλλαγών σε επενδυτικά προϊόντα υποχώρησε κάτω από τον μέσο όρο του έτους. Επιπλέον, οι όγκοι της αγοράς επί του ανταλλακτηρίου παρουσίασαν απότομη μείωση κατά 62% σε σύγκριση με τον σχετικό μέσο όρο.
Γεωγραφικά, οι μόνες περιοχές που εμφάνισαν εισροές ήταν η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με εισερχόμενα κεφάλαια ύψους 0,3 εκατ. δολαρίων και 0,2 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα. Αντίθετα, οι σημαντικότερες εκροές προήλθαν από τον Καναδά, ύψους 70,8 εκατ. δολαρίων, και ακολούθησε η Γερμανία με εκροές 28,5 εκατ. δολαρίων.
Παρά τις εκροές που παρατηρήθηκαν στο Bitcoin, το εβδομαδιαίο σύνολο στηρίχθηκε κάπως από τις εισροές στη Solana, συνολικού ύψους 9,5 εκατ. δολαρίων -μια αύξηση από τις εισροές της προηγούμενης εβδομάδας ύψους 0,6 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον, τα επενδυτικά προϊόντα XRP παρουσίασαν επίσης εισροές, αν και σε μικρότερη κλίμακα, συνολικού ύψους 0,5 εκατ. δολαρίων.
Τα κεφάλαια eth, ωστόσο, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με εκροές ύψους 5,9 εκατ. δολαρίων, επιτείνοντας τις εκροές της προηγούμενης εβδομάδας ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων. Αυτό ουσιαστικά μηδένισε τις προηγούμενες εισροές ύψους 6,6 εκατ. δολαρίων και διαφοροποιήθηκε περαιτέρω από την τρέχουσα ανοδική τάση του Solana.
Παρά τις θετικές επιδόσεις του Bitcoin καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε σύγκριση με το άνοιγμά του τον Ιανουάριο, οι ειδικοί έχουν αποδώσει μέρος της αντιληπτής πλαγιοκαθοδικής κίνησής του, η οποία το έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό κάτω από το όριο των 30.000 δολαρίων από τον Απρίλιο, στη συνολική αβεβαιότητα της αγοράς.
Προηγούμενες εκθέσεις του επενδυτικού συμβούλου 21e6 Capital AG με έδρα την Ελβετία δείχνουν ότι οι “hodlers” του Bitcoin, όσοι κατείχαν κεφάλαια σε BTC, υπεραπέδωσαν κατά εντυπωσιακό 69% σε σχέση με τα κρύπτο κεφάλαια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Η κατάρρευση του FTX το 2022, σε συνδυασμό με τις ρυθμιστικές και νομικές αβεβαιότητες που περιβάλλουν διάφορα άλλα ανταλλακτήρια, ενδέχεται να ανάγκασε τους επενδυτές σε κρύπτο κεφάλαια να αυξήσουν τα ταμειακά τους αποθέματα σε αντίθεση με τη διάθεση περισσότερων κεφαλαίων. Αυτή η προσεκτική προσέγγιση μπορεί να εξηγεί την τρέχουσα τάση εκροών.
Ειδικότερα, η έκθεση της 21e6 Capital AG υπαινίχθηκε μια μικρή άνοδο του επενδυτικού κλίματος σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis