Η εξελισσόμενη τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες βαθαίνει. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν πολύ περισσότερα προβλήματα.
Στις 2 Μαΐου, η βρετανική Telegraph ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές από τις 4.800 τράπεζες της Αμερικής “εξαντλούν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα”.
Επιπλέον, οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών σημειώνουν πτώση αυτή την εβδομάδα. Οι πτώσεις έρχονται στον απόηχο της κατάσχεσης της First Republic Bank από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές την 1η Μαΐου. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, η JP Morgan Chase, θα αναλάβει τις καταθέσεις της τράπεζας και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.
Οι καταρρεύσεις των αμερικανικών εμπορικών ακινήτων και της αγοράς ομολόγων “συγκρούστηκαν με 9 τρισεκατομμύρια δολάρια ανασφάλιστων καταθέσεων στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα”, σημειώνεται στην έκθεση.
Εμβάθυνση της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ
Ο καθηγητής Amit Seru, τραπεζικός εμπειρογνώμονας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δήλωσε στην Telegraph ότι χιλιάδες τράπεζες είναι υποβρύχιες πριν προσθέσει:
“Ας μην προσποιούμαστε ότι πρόκειται μόνο για την Silicon Valley Bank και την First Republic. Μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ είναι δυνητικά αφερέγγυο”.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από τον καθηγητή Seru εκτιμάται ότι περισσότερες από 2.315 τράπεζες έχουν σήμερα περιουσιακά στοιχεία αξίας μικρότερης από τις υποχρεώσεις τους.
“Η αγοραία αξία του ενεργητικού του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος είναι κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από ό,τι υποδηλώνει η λογιστική αξία του ενεργητικού τους, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρτοφυλάκια δανείων που διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους”.
Ορισμένοι από αυτούς τους δανειστές περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής, ενώ μία από αυτές περιγράφηκε ως “παγκόσμια συστημική οντότητα με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων”.
Επιπλέον, η νομισματική σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη επηρεάσει πλήρως την οικονομία. Ένα τεράστιο τείχος χρέους έχει συσσωρευτεί, και ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν το συνολικό ποσό του χρέους των ΗΠΑ στο δυσθεώρητο ποσό των 31,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Bitcoin γεννήθηκε από την τελευταία τραπεζική κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Είναι ειρωνικό ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το οικονομικό αλεξίπτωτο στην επόμενη επικείμενη τραπεζική καταστροφή.
Η αγορά Κρύπτο σταθερή
Καθώς οι τραπεζικές μετοχές δέχονται χτύπημα αυτή την εβδομάδα, οι αγορές κρύπτο ανέκαμψαν ελαφρώς. Υπήρξε μια αύξηση 1,3% στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς τις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας τα 1,22 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το BTC και το ETH σημειώνουν άνοδο σχεδόν 2% την ημέρα, αλλά παραμένουν σε πτωτική τάση από τα μέσα Απριλίου.
Η εμπιστοσύνη στις τράπεζες διαβρώνεται σιγά-σιγά και πάλι, αλλά τα μαθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες προκαλούν οικονομική κρίση. Ίσως αυτή τη φορά, το Bitcoin να λύσει πραγματικά το πρόβλημα. Ωστόσο, ίσως οι αμερικανικές οικονομικές ρυθμιστικές αρχές το γνωρίζουν ήδη αυτό, γι’ αυτό και είναι αποφασισμένες να πνίξουν τη βιομηχανία κρύπτο.
Αυτό το άρθρο ειδήσεων στοχεύει στην παροχή ακριβών και έγκαιρων πληροφοριών. Ωστόσο, συνιστάται στους αναγνώστες να επαληθεύουν ανεξάρτητα τα γεγονότα και να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση με βάση αυτό το περιεχόμενο.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis