Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν νέο νομοσχέδιο που επιβάλλει ανώτατο όριο 1.000 ευρώ (1.083 $) στις ανώνυμες μεταφορές κρύπτο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου, το όριο θα ισχύει για μια μεταφορά περιουσιακών στοιχείων κρύπτο όταν δεν μπορεί να εντοπιστεί ένας πελάτης. Οι συναλλαγές με μετρητά θα περιοριστούν επίσης στα 7.000 ευρώ (7.585 $).
Το πακέτο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας πρόκειται να επιβεβαιωθεί σε ολομέλεια τον Απρίλιο. Μετά από αυτό, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή των νομοσχεδίων, ανέφερε.
Σημειώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA), που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2022, θα επιβάλει τελικά τους κανόνες .
«Για εμάς, είναι σημαντικό η νέα αρχή να συνεργάζεται πολύ στενά με τις εθνικές εποπτικές αρχές και να εποπτεύει άμεσα τους πιο επικίνδυνους παρόχους υπηρεσιών κρύπτο και εταιρείες στον χρηματοπιστωτικό τομέα που δραστηριοποιούνται σε πολλά κράτη μέλη», δήλωσε ο Emil Radev, συνεισηγητής για το AMLA.
Το κείμενο που σχετίζεται με ανώνυμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων κρύπτο, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους νομοθέτες, με 99 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά και έξι αποχές.
Το κείμενο που εγκρίθηκε πρόσφατα υποδεικνύει ότι η εισαγωγή του νομοσχεδίου θα απαιτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμόρφωση, ιδιαίτερα από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κρύπτο. Σημείωσε:
“Οι οντότητες, όπως οι τράπεζες, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και κρύπτο περιουσιακών στοιχείων, οι μεσίτες πραγματικών και εικονικών ακινήτων και οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι υψηλού επιπέδου, θα πρέπει να επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών τους, τι τους ανήκει και ποιος ελέγχει την εταιρεία.”
Σημειώθηκε επίσης ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει να καθορίσουν συγκεκριμένους κινδύνους που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εντός του επιχειρηματικού τους χώρου και να μεταδώσουν αυτές τις σχετικές πληροφορίες σε ένα κεντρικό μητρώο.
Αυτό έρχεται μετά τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF) στις 28 Μαρτίου, η οποία περιγράφει λεπτομερώς το όραμά της για το οικοσύστημα ψηφιακού χρήματος του μέλλοντος και ειδικότερα το λιανικό ψηφιακό ευρώ.
Το EBF πρότεινε ένα μοντέλο τριών επιπέδων για το ψηφιακό ευρώ: ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και δύο βιομηχανικά επίπεδα. Ο ρόλος της ΕΚΤ θα είναι να αλληλεπιδρά με τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ, με ένα «Βιομηχανικό Επίπεδο Β» που θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει στη συνέχεια από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε σχετικές ειδήσεις, η τελική ψηφοφορία για το σύνολο κανόνων κρύπτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – τον κανονισμό για τις αγορές κρύπτο στοιχείων – αναβλήθηκε πρόσφατα για τον Απρίλιο του 2023 .
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι νομοθέτες επαναπρογραμματίζουν τη διαδικασία, αφού προηγουμένως την είχαν καθυστερήσει από τον Νοέμβριο του 2022 στον Φεβρουάριο του 2023.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Author: Dimitrios Alexandridis