Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα κατά της BlackRock, ενός κολοσσιαίου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων αξίας 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για τις επενδύσεις της σε κινεζικές εταιρείες. Οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία υποστηρίζουν εν αγνοία τους κινεζικές οντότητες που έχουν επισημανθεί από τις ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε απάντηση αυτών των ευρημάτων, η Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε επιστολές προς την BlackRock και την MSCI, με τις οποίες τους κοινοποιεί τις έρευνες για τις δραστηριότητές τους, όπως αναφέρει η WSJ.
Πρωταρχικός στόχος της έρευνας είναι να συγκεντρωθούν βασικά στοιχεία που θα ενημερώσουν τις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης για την Κίνα, ιδίως όσον αφορά τις αμερικανικές κεφαλαιακές ροές. Η επιτροπή πιστεύει ότι η μαζική εισροή αμερικανικών κεφαλαίων σε αυτές τις κινεζικές εταιρείες επιδεινώνει μια ήδη σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια και υπονομεύει τις αμερικανικές αξίες.
Οι επιστολές, που υπογράφονται από τον πρόεδρο της επιτροπής, τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Mike Gallagher από το Ουισκόνσιν, και τον κορυφαίο Δημοκρατικό της, τον βουλευτή Raja Krishnamoorthi από το Ιλινόις, υπογραμμίζουν ότι η BlackRock έχει επενδύσει περισσότερα από 429 εκατομμύρια δολάρια σε πέντε κεφάλαια σε τέτοιες κινεζικές οντότητες.
Δεδομένης της τεράστιας επιρροής της BlackRock και του ελέγχου ενός εντυπωσιακού ποσού 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία, εκατομμύρια Αμερικανοί εμπιστεύονται την εταιρεία για την επένδυση των αποταμιεύσεών τους. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις απρόβλεπτες συνέπειες αυτών των επενδύσεων σε κινεζικές εταιρείες που έχουν τεθεί υπό έλεγχο για τις ενέργειές τους.
Σε απάντηση της έρευνας, η BlackRock δήλωσε ότι έχει έρθει σε άμεση επαφή με την επιτροπή για να κατανοήσει καλύτερα τις ανησυχίες της. Η εταιρεία υπερασπίστηκε τις επενδύσεις της που σχετίζονται με την Κίνα, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των επενδύσεων των πελατών της στην Κίνα πραγματοποιείται μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων δείκτη. Η BlackRock είναι ένας από τους 16 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που προσφέρουν επί του παρόντος αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια δείκτη που επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες.
Η MSCI, ένας άλλος σημαντικός παίκτης στο χρηματοπιστωτικό τοπίο που επιλέγει τίτλους για ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες, αντιμετωπίζει επίσης έλεγχο στο πλαίσιο της έρευνας. Οι δείκτες της εταιρείας επηρεάζουν πάνω από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Η MSCI δήλωσε ότι εξετάζει την έρευνα της επιτροπής και επανέλαβε ότι όλες οι αποφάσεις για τους δείκτες της λαμβάνονται μετά από διαβούλευση με πολυάριθμους συμμετέχοντες στην παγκόσμια αγορά.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η έρευνα για την BlackRock έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου η SEC αναγνώρισε την επιτόπια αίτηση της BlackRock για Bitcoin ETF. Η κατάσταση υπογραμμίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις που συνδέονται με τις επενδυτικές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για πολιτικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Κίνα.
Καθώς η έρευνα εξελίσσεται, ο χρηματοπιστωτικός κόσμος θα παρακολουθεί στενά τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να προκύψουν, διαμορφώνοντας ενδεχομένως το τοπίο των μελλοντικών επενδύσεων και των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis