Η Alibaba, ένας κορυφαίος πολυεθνικός όμιλος (NYSE: BABA), προέβη σε μια σημαντική ανακοίνωση την Τρίτη σχετικά με τη μελλοντική της ηγεσία. Ο Joseph Tsai, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, θα αναλάβει το ρόλο του προέδρου τον Σεπτέμβριο. Αυτή η αλλαγή στην ηγεσία συνοδεύει την απόφαση της Alibaba να αναδιοργανώσει τις δραστηριότητές της σε ξεχωριστές μονάδες, διαχωρίζοντας τις τεχνολογικές υπηρεσίες από τα τμήματα λιανικής πώλησης.
Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν στενά την αφήγηση της Κίνας γύρω από το κρυπτονόμισμα είναι πιθανό να δίνουν προσοχή σε αυτή την εξέλιξη. Ο Tsai είναι γνωστός για την ευνοϊκή του στάση στα κρύπτο και την ενεργό συμμετοχή του ως επενδυτής της Web3. Με τον διορισμό του ως προέδρου, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Alibaba μπορεί να τοποθετηθεί ώστε να αγκαλιάσει την αναδυόμενη πραγματικότητα του Web3 και του κρυπτονομίσματος στην Κίνα, εάν το ρυθμιστικό περιβάλλον εξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Tsai έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τον χώρο Web3 από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν έγραψε στο Twitter: “Μου αρέσουν τα Crypto”. Αν και δεν ανέλυσε τη δήλωσή του εκείνη τη στιγμή, ο Tsai έχει γίνει έκτοτε ενεργός επενδυτής στον κλάδο των κρύπτο. Το οικογενειακό του γραφείο, Blue Pool Capital, αποκαλύφθηκε ότι είναι μέτοχος μειοψηφίας στην FTX.
Εκτός από την FTX, ο Tsai έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτες επενδύσεις στην Polygon, μια κορυφαία πλατφόρμα blockchain, καθώς και στην Fast Break Labs, μια πλατφόρμα Web3 fantasy sports. Συμμετείχε επίσης στον γύρο άντλησης κεφαλαίων για την Artifact Labs, μια πλατφόρμα NFT που αποσπάστηκε από την South China Morning Post, στην οποία ο Tsai είναι πρόεδρος.
Η εμπλοκή του Tsai στη βιομηχανία κρύπτο επεκτείνεται πέρα από τις επενδύσεις. Ως ιδιοκτήτης των Brooklyn Nets, είδε δύο βασικούς παίκτες, τον Kevin Durant και τον Spencer Dinwiddie, να εμπλέκονται στον χώρο των κρύπτο. Ο Durant έχει υπογράψει συμφωνίες υποστήριξης με την Coinbase και την Dapper Labs, ενώ ο Dinwiddie έχει κάνει tokenization στο συμβόλαιο εργασίας του και έχει μιλήσει σε εξέχοντα συνέδρια του κλάδου.
Παρά την υποστήριξη της Tsai για τα κρύπτο, το ευρύτερο κλίμα απέναντι στα κρυπτονομίσματα στην Κίνα παραμένει αβέβαιο. Το Χονγκ Κονγκ, μια ειδική διοικητική περιοχή με κάποια αυτονομία, έχει προτείνει κανονισμούς για να επιτρέψει την αδειοδοτημένη διαπραγμάτευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι κανόνες αυτοί είναι υπερβολικά περιοριστικοί, αποτρέποντας τη σοβαρή θεσμική συμμετοχή.
Οι τράπεζες στο Χονγκ Κονγκ έχουν διστάσει να αγκαλιάσουν τα κρύπτο, γεγονός που ώθησε τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ να ασκήσει πιέσεις σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να εντάξουν πελάτες κρύπτο. Εκτός του Χονγκ Κονγκ, η Κίνα έχει δείξει προθυμία να υιοθετήσει την τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, εφόσον δεν ταξινομούνται ως κρυπτονομίσματα.
Για παράδειγμα, επιτρέπονται τα (NFTs), υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά. Στο παρελθόν, η πλατφόρμα πληρωμών της Alibaba, η Alipay, περιόρισε τις πωλήσεις NFT μέχρι ο ιδιοκτήτης να κατέχει τα περιουσιακά στοιχεία για 180 ημέρες. Ο ορισμός του Πεκίνου για το Web3 επικεντρώνεται σε ένα διαδίκτυο που ενισχύεται από την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, τα ταχύτερα υπολογιστικά τσιπ και τα ισχυρά δίκτυα, αντί να είναι συνώνυμο με τα κρύπτο.
Ο επικείμενος ρόλος του Joseph Tsai ως προέδρου της Alibaba δημιουργεί ενδιαφέρουσες πιθανότητες για τη στάση της εταιρείας στα κρύπτο. Ως μια σημαίνουσα προσωπικότητα σε ένα σημαντικό κινεζικό ίδρυμα, η υποστήριξη του Tsai για τη βιομηχανία κρύπτο θα μπορούσε να είναι ενδεικτική της δυνατότητας της Alibaba να πλοηγηθεί και να αγκαλιάσει το εξελισσόμενο τοπίο του Web3 και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα, εάν οι ρυθμιστικές συνθήκες γίνουν πιο ευνοϊκές. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς αυτή η αλλαγή ηγεσίας θα επηρεάσει τη μελλοντική προσέγγιση της Alibaba στα κρυπτονομίσματα και την ενσωμάτωσή τους στις δραστηριότητές της.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis