Η Commonwealth Bank (CBA), η μεγαλύτερη τράπεζα στην Αυστραλία, δήλωσε ότι θα απορρίψει ή θα κρατήσει προσωρινά ορισμένες πληρωμές σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενη τον κίνδυνο απατεώνων.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω δύο μεγάλων παγκόσμιων ανταλλακτηρίων που αντιμετωπίζουν μήνυση από τη ρυθμιστική αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών για τις κινητές αξίες και είναι μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απαγόρευση μιας άλλης μεγάλης αυστραλιανής τράπεζας, της Westpac, στους πελάτες της να πραγματοποιούν συναλλαγές με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance.
Στις 8 Ιουνίου, η CBA δήλωσε ότι θα απορρίψει ή θα θέσει σε 24ωρη αναμονή “ορισμένες πληρωμές σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων” ως μέρος των “νέων μέτρων για να βοηθήσει στην προστασία των πελατών από τους κινδύνους απάτης που συνδέονται με την πραγματοποίηση ορισμένων πληρωμών σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων”.
Ένας εκπρόσωπος της CBA δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν παρέχει περαιτέρω πληροφορίες δημοσίως ή στους πελάτες σχετικά με τους τύπους πληρωμών που θα μπλοκάρει ή θα κρατήσει, επικαλούμενος τον κίνδυνο να παρακάμψουν οι απατεώνες τις αλλαγές.
Στην ανακοίνωσή της, η τράπεζα πρόσθεσε ότι “τους επόμενους μήνες” θα εισαχθεί όριο 10.000 δολαρίων Αυστραλίας (6.650 δολάρια) ανά μήνα για τους πελάτες που στέλνουν χρήματα σε ανταλλακτήρια κρύπτο για την αγορά κρυπτονομισμάτων.
Ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών διαχείρισης απάτης της CBA, James Roberts, υποστήριξε ότι “οι απατεώνες σε παγκόσμιο επίπεδο εκμεταλλεύονται” το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, προσποιούμενοι “νόμιμες επενδυτικές ευκαιρίες ή εκτρέποντας κεφάλαια σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων”.
Η τράπεζα δήλωσε ότι το μέτρο θα “υπόκειται σε συνεχή επανεξέταση” και ότι θα παρακολουθεί τον αντίκτυπο των μέτρων.
Πρόκειται για μια σημαντική στροφή για την τράπεζα, η οποία – λίγο περισσότερο από ενάμιση χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2021 – επρόκειτο να ξεκινήσει υπηρεσίες συναλλαγών κρύπτο για τα εκατομμύρια των χρηστών της εφαρμογής CommBank.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Matt Comyn, δήλωσε τότε ότι βλέπει “κινδύνους στη συμμετοχή, αλλά βλέπουμε μεγαλύτερους κινδύνους στη μη συμμετοχή” και πρόσθεσε ότι “ο τομέας και η τεχνολογία [δεν] εξαφανίζονται σύντομα”.
Μόλις τον Μάιο του 2022, ο Comyn διαπληκτιζόταν με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το λανσάρισμα του προϊόντος. Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας, ωστόσο, επικράτησαν και η πιλοτική εφαρμογή του προϊόντος κρυπτοδιαπραγμάτευσης μπήκε στον πάγο.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis