Κανονισμοί για Stablecoins: Η νομοθεσία σε ισχύ σε έξι μόλις χώρες το 2023

Ο κόσμος των stablecoins, με επιτομή τα κρυπτονομίσματα όπως το Tether (USDT) και το USD Coin (USDC), γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη το τελευταίο έτος, ανεβαίνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά το 2023. Ωστόσο, παρά την ταχεία αυτή επέκταση, μια πρόσφατη έκθεση υπογραμμίζει ότι μόνο λίγες χώρες έχουν λάβει μέτρα για τη ρύθμιση αυτής της αναπτυσσόμενης αγοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση PwC Global Crypto Regulation Report 2023, που δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου, μόλις έξι χώρες είχαν θεσπίσει νομοθεσία ή ρύθμιση για τα stablecoins μέχρι το έτος 2023. Οι χώρες αυτές είναι οι Μπαχάμες, οι Νήσοι Κέιμαν, το Γιβραλτάρ, η Ιαπωνία, ο Μαυρίκιος και η Ελβετία, όπως διαπιστώθηκε μέσω της εμπεριστατωμένης ανάλυσης και της ρυθμιστικής αξιολόγησης της PwC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κράτη που θέσπισαν νόμους για τα stablecoins έχουν επίσης επιμελώς επιβάλει μια σειρά άλλων ρυθμιστικών μέτρων, που περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρύπτο, κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων, Anti-Money Laundering  (AML) και την τήρηση του ταξιδιωτικού κανόνα της Financial Action Task Force, όπως τονίζεται στην έκθεση.

Στην ολοκληρωμένη έκθεσή της σχετικά με τη ρύθμιση των κρύπτο, η διακεκριμένη εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών αξιολόγησε το ρυθμιστικό τοπίο σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των heavyweight παικτών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν ακόμη οριστικοποιήσει νομοθεσία ειδικά προσαρμοσμένη στα stablecoins και βρίσκονταν ακόμη στη διαδικασία ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι το 40% των υπό εξέταση χωρών, που αντιστοιχεί σε 14 δικαιοδοσίες, δεν είχε ξεκινήσει κανένα ρυθμιστικό μέτρο σχετικά με τα stablecoins. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται χώρες όπως η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ταϊβάν και η Τουρκία. Ένα άλλο 25% των ελεγχόμενων δικαιοδοσιών, συμπεριλαμβανομένων του Χονγκ Κονγκ και της Ιταλίας, είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία θέσπισης κανονισμών για τα stablecoins ή είχαν περιγράψει τα σχέδιά τους να το πράξουν. Παραδόξως, μόνο περίπου το 9% των χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρισκόταν στο τελικό στάδιο της δημιουργίας νόμων για τα stablecoins.

Επιπλέον, η έκθεση της PwC ανέδειξε τρεις χώρες -την ηπειρωτική Κίνα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία- που είχαν απαγορεύσει εντελώς τη χρήση κρυπτονομισμάτων.

Τα Stablecoins αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων, με το Tether να είναι το πιο ενεργά διαπραγματεύσιμο περιουσιακό στοιχείο σε καθημερινή βάση. Τα στοιχεία της CoinGecko αποκαλύπτουν ότι ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών του Tether ξεπερνά κατά 23% εκείνον του Bitcoin, φτάνοντας συνολικά το εντυπωσιακό ποσό των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγορά stablecoin εκτινάχθηκε σε νέα ύψη το 2023, προσθέτοντας δισεκατομμύρια σε αξία λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του Tether και άλλων stablecoins. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Tether ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, καταγράφοντας αύξηση 36% από την αρχή του έτους.

Τα στοιχεία της CoinGecko υπογραμμίζουν περαιτέρω την ταχεία άνοδο της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς stablecoin, φτάνοντας σε ένα ιστορικό αποκορύφωμα των 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Στα μάτια ορισμένων αναλυτών, η πορεία των stablecoins φαίνεται να είναι έτοιμη για περαιτέρω επέκταση τα επόμενα χρόνια. Ο Ryan Rasmussen της Bitwise προβλέπει ότι το 2024, τα stablecoins θα διευκολύνουν περισσότερες συναλλαγές από το παγκόσμιο behemoth πληρωμών Visa – μια ένδειξη της αυξανόμενης σημασίας τους στο χρηματοπιστωτικό τοπίο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: