Το 2023, ο χώρος των κρύπτο γνώρισε μια σημαντική προσπάθεια ανάκαμψης μπροστά σε μεγάλης κλίμακας hacks και απάτες, με την εταιρεία ασφάλειας blockchain PeckShield να αποκαλύπτει βασικές πληροφορίες για τις απώλειες και τις επιτυχημένες ανακτήσεις κεφαλαίων του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της PeckShield που δημοσιεύθηκαν στις 29 Ιανουαρίου, το οικοσύστημα κρύπτο γνώρισε απώλειες ύψους 2,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω hacks και απάτης, εξαιρουμένων των απωλειών από multichain. Παρά το ιλιγγιώδες ποσό, αυτό σηματοδότησε μείωση 27,78% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπου οι παγκόσμιες κλοπές στον κυβερνοχώρο έφτασαν περίπου τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το σημαντικότερο επίτευγμα της χρονιάς ήταν η ανάκτηση άνω των 674 εκατομμυρίων δολαρίων από περισσότερες από 600 παραβιάσεις μεγάλης κλίμακας, που αντιπροσωπεύουν ένα αξιοσημείωτο 25% των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων. Αυτή η προσπάθεια ανάκτησης σηματοδότησε σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022, όπου είχαν ανακτηθεί επιτυχώς μόνο περίπου 133 εκατομμύρια δολάρια. Η PeckShield απέδωσε αυτή την επιτυχία στις πιο ενεργές διαπραγματεύσεις με τους χάκερ και στην εμφάνιση προγραμμάτων bug bounty που αποσκοπούν στον εντοπισμό ευπαθειών στο σύστημα.
Η εταιρεία ασφάλειας τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής ενεργού διαλόγου με τους χάκερ, της εφαρμογής προγραμμάτων bug bounty και της συνεργασίας με τα κεντρικά ανταλλακτήρια, την Tether και τις διωκτικές αρχές για το πάγωμα κεφαλαίων ως αποτελεσματικές στρατηγικές για την ανάκτηση κεφαλαίων.
Τα στοιχεία της PeckShield έριξαν επίσης φως και σε άλλες βασικές τάσεις στο τοπίο της κρύπτο. Οι επιθέσεις με δάνεια flash αντιπροσώπευαν το 40% των παραβιάσεων το 2023, υπογραμμίζοντας την εξελισσόμενη τακτική που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι φορείς. Παρά τις βελτιώσεις στην ασφάλεια των DeFi, ο τομέας παρέμεινε πρωταρχικός στόχος για hacks και απάτες, με το 67% των συνολικών απωλειών να αποδίδεται σε πλατφόρμες DeFi.
Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ ιστορικά το Bitcoin κυριαρχούσε στον όγκο των παράνομων συναλλαγών, η άνοδος των stablecoins το 2022 και το 2023 σηματοδότησε μια αλλαγή στους στόχους των κακόβουλων φορέων. Τα stablecoins άρχισαν να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο του όγκου των παράνομων συναλλαγών, αντανακλώντας μια διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων κρύπτο που αποτελούν στόχο των κυβερνοεγκληματιών.
Καθώς το τοπίο των κρυπτο συνεχίζει να εξελίσσεται, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από τις εταιρείες ασφαλείας, τα χρηματιστήρια και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου καταδεικνύουν μια συλλογική προσπάθεια για τη διασφάλιση των επενδυτών και τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με τις κλοπές και τις απάτες στον κυβερνοχώρο.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!