Σε μια στρατηγική κίνηση μετά τη συμφωνία για την πράξη της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων με στόχο τη στήριξη των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τους κανονισμούς της ΕΕ. Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται η πρόταση για τη δημιουργία ενός εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης, ενός γραφείου τεχνητής νοημοσύνης και διαφόρων άλλων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως περιγράφεται σε ανάρτηση της Επιτροπής σε ιστολόγιο, η πρωτοβουλία “AI factory” αποσκοπεί στην παροχή απλουστευμένης πρόσβασης σε ειδικούς υπερυπολογιστές ΤΝ για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τη δημιουργία μοντέλων ΤΝ γενικού σκοπού. Αυτή η στρατηγική κίνηση έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την ενσωμάτωση και την υιοθέτηση της τεχνολογίας ΤΝ στο ευρωπαϊκό τοπίο.
Η πρόταση αυτή ακολουθεί τη συμφωνία-ορόσημο του Δεκεμβρίου 2023 σχετικά με την πράξη της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναγνωρίζεται ως ο πρώτος ολοκληρωμένος παγκόσμιος νόμος που αντιμετωπίζει ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT που υποστηρίζεται από τη Microsoft και το Bard της Google, καθορίζοντας τους κανόνες που διέπουν την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και τη χρήση τους. Ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της διαδικασίας δημιουργίας, ανάπτυξης και υιοθέτησης αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης εντός της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, η πρωτοβουλία της ΕΕ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει στη δημιουργία πρόσθετων συνολικών επενδύσεων ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027, με τη συγχώνευση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με πολλά κράτη μέλη, έχει επίσης δημιουργήσει δύο κοινοπραξίες ευρωπαϊκών ψηφιακών υποδομών (EDIC): Η Συμμαχία για τις γλωσσικές τεχνολογίες (ALT), που αντιμετωπίζει την έλλειψη ευρωπαϊκών γλωσσικών δεδομένων για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, και το “CitiVERSE”, το οποίο αξιοποιεί προηγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση των τοπικών ψηφιακών διδύμων για έξυπνες κοινότητες, βοηθώντας στην προσομοίωση και βελτιστοποίηση αστικών διαδικασιών όπως η διαχείριση της κυκλοφορίας και η διαχείριση των αποβλήτων. Οι πρωτοβουλίες αυτές υπογραμμίζουν συλλογικά τη δέσμευση της ΕΕ να προωθήσει την καινοτομία και την ανάπτυξη της ΤΝ, διασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση των δεοντολογικών και κανονιστικών προτύπων.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!