Οι εταιρείες κρυπτο που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται πλέον υπό την καθοδήγηση του τραπεζικού εποπτικού φορέα στις προσπάθειές του να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CTF) έχουν επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες κρύπτο, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), η οποία ανακοινώθηκε στις 16 Ιανουαρίου.
Η ΕΑΤ διευκρίνισε ότι οι τροποποιημένες κατευθυντήριες γραμμές έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτο περιουσιακών στοιχείων (CASPs) να αξιολογήσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους σε οικονομικά εγκλήματα. Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει εκτιμήσεις που σχετίζονται με “πελάτες, προϊόντα, κανάλια παράδοσης και γεωγραφικές τοποθεσίες”. Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις κρυπτο στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν το οικονομικό έγκλημα, προτείνοντας τη δυνητική χρήση “εργαλείων ανάλυσης blockchain”. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές τέθηκαν σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την ΕΑΤ, οι ενημερώσεις αυτές σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα στις συλλογικές προσπάθειες της ΕΕ κατά του οικονομικού εγκλήματος, προωθώντας μια εναρμονισμένη προσέγγιση μεταξύ των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές εισάγουν κινδύνους και οδηγίες ειδικά για κρυπτονομίσματα για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που κατέχουν κρυπτονομίσματα ή εξυπηρετούν cryptocurrency entities. Στόχος τους είναι να παρέχουν ολοκληρωμένη κάλυψη και να ευθυγραμμιστούν με το ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει τον οριστικοποιημένο κανονισμό για τη μεταφορά κεφαλαίων (ToFR) που διέπει τις μεταφορές κρυπτο και τους εκτεταμένους κανονισμούς για τις αγορές κρυπτο περιουσιακών στοιχείων (MiCA).
Ενώ η προστασία των επενδυτών του MiCA έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μια 18μηνη μεταβατική περίοδο για τους CASPs, παρέχοντάς τους ένα παράθυρο για να λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση.
Η καθοδήγηση για την αξιολόγηση του κινδύνου οικονομικού εγκλήματος που ενσωματώνεται στις κατευθυντήριες γραμμές κατευθύνει τις εταιρείες κρύπτο να αξιολογούν προσεκτικά τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με στοιχεία όπως “χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ανωνυμία”, αυτοδιαχειριζόμενα πορτοφόλια, αποκεντρωμένες πλατφόρμες και προϊόντα που διευκολύνουν τις μεταφορές μεταξύ της εταιρείας και τέτοιων υπηρεσιών.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!