Οι ηγέτες που εκπροσωπούν τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, συλλογικά γνωστές ως G20, ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να επισπεύσουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου διασυνοριακού πλαισίου για τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων. Η σημαντική αυτή εξέλιξη προέκυψε κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, όπου τα μέλη της G20 συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν βασικά παγκόσμια ζητήματα.
Το προτεινόμενο πλαίσιο, το οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών από το 2027, έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη από τους ηγέτες των G20. Μια δήλωση συναίνεσης που υπογράφηκε από τους εν λόγω ηγέτες ζήτησε ρητά την ταχεία εφαρμογή του πλαισίου αναφοράς κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (CARF) και τις αναθεωρήσεις του κοινού προτύπου αναφοράς (CRS). Κάλεσαν επίσης το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς να προσδιορίσει σε συνεργασία ένα κατάλληλο και συντονισμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των ανταλλαγών μεταξύ των σχετικών δικαιοδοσιών.
Πολλές χώρες, όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επηρεαστούν άμεσα από αυτό το επικείμενο πλαίσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικούν σε χώρα μέλος της G20.
Το πλαίσιο αναφοράς κρύπτο περιουσιακών στοιχείων εισήχθη αρχικά από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2022. Το πλαίσιο σχεδιάστηκε για να παρέχει στις φορολογικές αρχές αυξημένη ορατότητα στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πληροφόρησης για τα εμπλεκόμενα άτομα.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο πλαίσιο, οι χώρες θα συμμετέχουν σε αυτόματες ετήσιες ανταλλαγές πληροφοριών σχετικά με τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μεταξύ των δικαιοδοσιών. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα περιλαμβάνει τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε μη ρυθμιζόμενα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και από παρόχους πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων.
Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων έχουν ήδη καταστεί αντικείμενο αυξημένων προτύπων γνωστοποίησης σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα, τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επικαιροποιημένους κανονισμούς για να ευθυγραμμιστεί με το CARF. Οι κανονισμοί αυτοί επιβάλλουν ότι η μεταφορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων πρέπει να περιλαμβάνει το όνομα του δικαιούχου, distributed ledger address και τον account number.
Επιπλέον, οι ηγέτες της G20 ενέκριναν τις συστάσεις που διατύπωσε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τη “ρύθμιση, την εποπτεία και την επίβλεψη των δραστηριοτήτων και των αγορών κρύπτο περιουσιακών στοιχείων και των παγκόσμιων ρυθμίσεων σταθερού νομίσματος”. Οι συστάσεις αυτές, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο, συνηγορούν υπέρ της εφαρμογής στα stablecoins παρόμοιων προτύπων με εκείνα που επιβάλλονται στις παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες. Προτρέπουν επίσης τους ρυθμιστικούς φορείς να αποτρέψουν δραστηριότητες που εμποδίζουν την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων συμμετεχόντων, μεταξύ άλλων σημαντικών μέτρων.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis