Στις 5 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), ο ρυθμιστικός φορέας που εποπτεύει τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε το δεύτερο συμβουλευτικό έγγραφό της σχετικά με τις εντολές για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (MiCA). Αυτό το εκτενές έγγραφο 307 σελίδων εμβαθύνει σε κρίσιμες πτυχές του MiCA, ζητώντας τη συμβολή των ενδιαφερόμενων μερών σε πέντε βασικούς τομείς.
Ένας κομβικός τομέας που εξετάζεται είναι οι δείκτες βιωσιμότητας για τα distributed ledgers. Η ESMA ενδιαφέρεται για την ποσοτικοποίηση των μετρήσεων που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την παραγωγή αποβλήτων. Επιπλέον, το έγγραφο δίνει έμφαση στην ποιοτική αξιολόγηση των επιπτώσεων των κόμβων του δικτύου blockchain στους φυσικούς πόρους.
Μια άλλη εστίαση της διαβούλευσης αφορά τη μετασυναλλακτική διαφάνεια. Η ESMA προτείνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (CASPs) θα πρέπει να αναφέρουν ζωτικής σημασίας λεπτομέρειες συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών, της ταυτοποίησης των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων, των πληροφοριών τιμολόγησης, της ποσότητας, του τόπου εκτέλεσης και της ταυτότητας συναλλαγής. Ειδικότερα, οι CASPs ενθαρρύνονται να αποθηκεύουν τα δεδομένα των συναλλαγών σε μορφή της επιλογής τους, με την ευελιξία να τα μετατρέπουν σε καθορισμένη μορφή, εάν αυτό απαιτείται από τις ρυθμιστικές αρχές.
Το σχέδιο της ΕΑΚΑΑ περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της ανατροφοδότησης από τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη δημιουργία μιας τελικής έκθεσης. Η έκθεση αυτή, μαζί με τα σχέδια τεχνικών προτύπων, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 30 Ιουνίου 2024. Ωστόσο, πριν από αυτή την υποβολή, η ΕΑΚΑΑ σκοπεύει να δημοσιεύσει μια τρίτη δέσμη διαβουλεύσεων το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Αυτή η πρόσφατη διαβούλευση ακολουθεί την προηγούμενη έκδοση της ESMA τον Ιούλιο, όπου ο ρυθμιστικός φορέας πρότεινε στις εταιρείες κρύπτο που είναι εγγεγραμμένες στο πλαίσιο της MiCA να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες μέσω κοινοποιήσεων στις εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ) των αντίστοιχων χωρών τους. Καθώς το ρυθμιστικό τοπίο εξελίσσεται, αυτές οι διαβουλεύσεις σηματοδοτούν σημαντικά βήματα προς τη διαμόρφωση του μέλλοντος των crypto-assets εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis