Σχεδόν 400 πάροχοι υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VASPS) έκλεισαν οικειοθελώς ή ανακλήθηκε η άδειά τους στην Εσθονία μετά την πρόσφατη ενίσχυση των νόμων της κυβέρνησης για την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) που τέθηκαν σε ισχύ τον Μάρτιο.
Οι τροποποιημένοι νόμοι διεύρυναν το καθορισμένο πεδίο εφαρμογής των VASPs, απαιτούσαν από τις επιχειρήσεις να έχουν νόμιμους δεσμούς με την Εσθονία, αύξησαν τα τέλη αδειοδότησης και τις απαιτήσεις αναφοράς κεφαλαίων και πληροφοριών, μαζί με την εισαγωγή του ταξιδιωτικού κανόνα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης.
Σύμφωνα με δήλωση της 8ης Μαΐου από την Εσθονική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU), η τροποποίηση των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις 15 Μαρτίου οδήγησε έκτοτε στο οικειοθελές κλείσιμο σχεδόν 200 εγχώριων παρόχων υπηρεσιών κρυπτογράφησης.
Σε άλλες 189 ανακλήθηκαν επίσης οι άδειες τους λόγω “μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις”.
“Λαμβάνοντας υπόψη τα έγγραφα που υπέβαλαν οι πάροχοι υπηρεσιών που έχασαν τις άδειές τους, καθώς και τις μεθόδους λειτουργίας τους και τους κινδύνους που ενέχουν, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αντίδραση του νομοθέτη όσον αφορά τις τροποποιήσεις του νόμου και οι δραστηριότητες εποπτείας τόσο πριν όσο και μετά τις τροποποιήσεις ήταν σχετικές”, σημείωσε ο Matis Mäeker, διευθυντής της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, προσθέτοντας:
“Κατά την ανανέωση των αδειών, είδαμε καταστάσεις που θα εξέπλητταν κάθε επόπτη”.
Μετά την έντονη εκκαθάριση, υπήρχαν 100 ενεργές επιχειρήσεις κρύπτο που ήταν εγγεγραμμένες στην Εσθονία την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τη FIU.
Η FIU υπογράμμισε ορισμένα γενικά ζητήματα που διαπίστωσε στις εταιρείες που έκλεισε βίαια, ιδίως όσον αφορά παραπλανητικές πληροφορίες για την εταιρεία.
Για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, ορισμένες εταιρείες είχαν καταχωρίσει μέλη του διοικητικού συμβουλίου και επαφές της εταιρείας εν αγνοία των ίδιων των πραγματικών προσώπων. Σε άλλες εταιρείες υπήρχαν ορισμένοι εγγεγραμμένοι που είχαν παραποιήσει το επαγγελματικό τους υπόβαθρο στο βιογραφικό τους.
Φαίνεται επίσης ότι πολλές εταιρείες είχαν αντιγράψει και επικολλήσει πανομοιότυπα επιχειρηματικά σχέδια η μία από την άλλη, τα οποία επίσης διαπιστώθηκε ότι στερούνταν “κάθε λογικής ή σύνδεσης με την Εσθονία”.
Η Εσθονία έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια να θεσπίσει ισχυρούς νόμους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανακάλυψη το 2018 ότι παράνομα κεφάλαια αξίας περίπου 235 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχαν ξεπλυθεί μέσω του εσθονικού υποκαταστήματος της δανικής μεγαλοτράπεζας Danske Bank.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχε επίσης αντίκτυπο, καθώς η Εσθονία πίεσε να “αποκόψει τα έσοδα που υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να προστατεύσει τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα”, μέσω ισχυρών κανονισμών για το AML στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της με τις ΗΠΑ.
Ένας άλλος παράγοντας που πιθανότατα συνέβαλε στην πρόσφατη ενίσχυση των νόμων περί AML είναι η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως σημαίνει ότι σύντομα θα πρέπει να εφαρμόσει τους επερχόμενους νόμους περί αγορών κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (MiCA), οι οποίοι προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2025.
Σύμφωνα με το MiCA, οι επιχειρήσεις κρύπτο θα υπόκεινται σε αυστηρές απαιτήσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την πρόληψη της τρομοκρατίας.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis