Σε μια σημαντική κίνηση, οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές εισάγουν νέα μέτρα που απαιτούν από τις τράπεζες να γνωστοποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους σε κρυπτονομίσματα. Η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, υπεύθυνη για τη θέσπιση κανόνων για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχει τονίσει την ανάγκη για διαφάνεια μετά τις πρόσφατες τραπεζικές καταρρεύσεις, που εν μέρει αποδίδονται στην ταχεία αύξηση της δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων.
Μετά από ένα ταραχώδες έτος που σημαδεύτηκε από την κατάρρευση του μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και των δανειστών με ψηφιακή εστίαση Signature και Silicon Valley Banks, η Επιτροπή στοχεύει να περιορίσει τους κινδύνους μετάδοσης, προτρέποντας τις τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους σε κρυπτονομίσματα. Η Επιτροπή είχε ήδη δηλώσει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα για τις συμμετοχές τους σε κρυπτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα, όπως το Bitcoin και tο Ether, μια κίνηση που θεωρείται δυνητικά περιοριστική για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιεύσει σύντομα ένα έγγραφο διαβούλευσης, στο οποίο θα περιγράφεται ένα ολοκληρωμένο σύνολο απαιτήσεων γνωστοποίησης που σχετίζονται με την έκθεση των τραπεζών σε κρύπτο περιουσιακά στοιχεία. Οι απαιτήσεις αυτές θα συμπληρώσουν τα υφιστάμενα κεφαλαιακά πρότυπα για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο. Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στην προσέγγιση της Επιτροπής, καθώς προηγουμένως δεν είχε υποδείξει την εφαρμογή ξεχωριστών κανόνων γνωστοποίησης.
Η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία εκπροσωπεί τις εποπτικές αρχές των τραπεζών από 28 παγκόσμιες δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τονίσει την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης των προτύπων που σχετίζονται με τα κρύπτο. Η ξαφνική άνοδος της δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων χαρακτηρίστηκε ως βασικός παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό που η Επιτροπή χαρακτήρισε ως την “πιο σημαντική τραπεζική πίεση σε επίπεδο συστήματος” μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Παράλληλα με τα κρύπτο, η ανάπτυξη της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και η έλευση ταχύτερων ψηφιακών συστημάτων πληρωμών που επιτρέπουν γρήγορες αναλήψεις αναγνωρίστηκαν επίσης ως διαρθρωτικές τάσεις που επηρεάζουν έμμεσα την παραδοσιακή χρηματοδότηση.
Αυτή η κίνηση προς μεγαλύτερη διαφάνεια αποσκοπεί στον μετριασμό των κινδύνων εντός του τραπεζικού τομέα και στην ενίσχυση της σταθερότητας εν μέσω του εξελισσόμενου τοπίου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η επικείμενη έκδοση του εγγράφου διαβούλευσης υπογραμμίζει τη δέσμευση της Επιτροπής να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν ανθεκτικά απέναντι στις αναδυόμενες προκλήσεις.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis