Σε μια φαινομενικά ισχυρή επίδοση κατά το τρίτο τρίμηνο, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Bank of America, ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, κρυμμένη μέσα σε αυτά τα θετικά νέα ήταν μια αποκάλυψη: η τράπεζα αποκάλυψε Unrealized Losses ύψους 131,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους τίτλους της. Το ποσό αυτό σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση από τα 106 δισ. δολάρια σε paper losses που αναφέρθηκαν το δεύτερο τρίμηνο.
Σύμφωνα με πρόσφατη υποβολή στοιχείων, η Bank of America αποκάλυψε ότι κατείχε σχεδόν 603 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους που προορίζονται να διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους, μια μικρή μείωση από τα 614 δισεκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου τριμήνου. Αυτή η ταξινόμηση ως “διακρατούμενα μέχρι τη λήξη” επιτρέπει στην τράπεζα να αποφύγει τις ζημίες από την αποτίμηση στην αγορά, προσφέροντας ένα επίπεδο προστασίας έναντι πιθανών διακυμάνσεων της αγοράς. Συνήθως, οι τράπεζες υιοθετούν αυτή την προσέγγιση για να εξασφαλίσουν ασφαλέστερους τίτλους, μετριάζοντας τις πιθανές ζημίες. Ωστόσο, σε ένα κλίμα αύξησης των επιτοκίων, η δυνατότητα για σημαντικά κέρδη περιορίζεται. Παρόλα αυτά, η τράπεζα παραμένει αισιόδοξη ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό δεν θα οδηγήσει σε πραγματικές απώλειες μακροπρόθεσμα.
Οι ειδικοί και οι αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η Bank of America να πουλήσει αυτούς τους τίτλους με ζημία. Η ισχυρή ρευστότητα της τράπεζας, η οποία ενισχύεται από τις καταθέσεις των καταναλωτών και τα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα, προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι ενός τέτοιου σεναρίου.
Tα Unrealized Losses βρίσκονται υπό έντονο έλεγχο από τον Μάρτιο, ιδίως μετά την πτώση της Silicon Valley Bank, η οποία αντιμετώπισε σημαντικές ζημίες μετά την πώληση μέρους των περιουσιακών της στοιχείων. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την πιο σοβαρή αναταραχή του κλάδου από την οικονομική κρίση του 2008.
Η Moody’s, μια γνωστή εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων, εκτιμά ότι οι αμερικανικές τράπεζες συλλογικά ενδέχεται να αντιμετωπίζουνUnrealized Losses συνολικού ύψους τουλάχιστον 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα χαρτοφυλάκια τίτλων τους. Για παράδειγμα, κατά το τρίτο τρίμηνο, η JPMorgan Chase ανέφερε Unrealized Losses ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χαρτοφυλάκιό της που διακρατείται μέχρι τη λήξη. Η Citigroup, αν και δεν γνωστοποίησε απώλειες σε χαρτιά στο χαρτοφυλάκιό της κατά το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε απώλειες ύψους 24 δισ. δολαρίων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Ο οικονομικός διευθυντής της Bank of America, Alastair Borthwick, προσπάθησε να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους, δηλώνοντας: “Όλες αυτές οι Unrealized Losses αφορούν τίτλους εγγυημένους από το κράτος. Επειδή τα κρατάμε μέχρι τη λήξη τους, αναμένουμε ότι θα έχουμε μηδενικές απώλειες με την πάροδο του χρόνου”. Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία, η τράπεζα παραμένει ακλόνητη στην πεποίθησή της για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της επενδυτικής της στρατηγικής.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis