Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Ερευνών (EPRS) τόνισε τη σημασία της αυστηρότερης ρυθμιστικής εποπτείας από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), προκειμένου να προωθηθεί μεγαλύτερη σταθερότητα και πρόοδος στην παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων.
Καθώς η εφαρμογή του νόμου για τον κανονισμό για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (MiCA) προχωρά σταθερά προς την αναμενόμενη προθεσμία του Δεκεμβρίου 2024, η έκθεση EPRS περιγράφει την ανάγκη θέσπισης ενός πιο ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου σε περιοχές πέραν των συνόρων της ΕΕ. Η έκθεση επεσήμανε ότι:
“Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η αυτονομία της ΕΕ παραμένουν ευάλωτα μέσω διαφόρων διαύλων που υπόκεινται σε δράσεις πολιτικής που λαμβάνονται από χώρες εκτός ΕΕ όπου εφαρμόζεται ο MiCA”.
Οι πρωταρχικές ανησυχίες που επισημάνθηκαν από τους συντάκτες της έκθεσης περιστρέφονται γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη μειωμένη ελκυστικότητα της αγοράς και τους περιορισμούς στην υιοθέτηση των stablecoins από την κυρίαρχη αγορά.
Η έκθεση έριξε φως στο κατακερματισμένο ρυθμιστικό τοπίο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο οποίο εμπλέκεται ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων σε επίπεδο πολιτειών και ομοσπονδίας, το οποίο επηρεάζει έμμεσα τη νομική σαφήνεια και τη ρυθμιστική ασφάλεια.
Επιπλέον, η έκθεση επέστησε την προσοχή στον νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και αγορές και σε μελέτη που ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες προβλέπουν σημαντικές αποκλίσεις στον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Μάλτας (MFSA) ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των κανονισμών της για τα κρυπτονόμισμα, με στόχο την καλύτερη ευθυγράμμισή τους με τους επικείμενους κανονισμούς της MiCA. Οι προτεινόμενες αλλαγές κανόνων περιλαμβάνουν προσαρμογές στους κανονισμούς που διέπουν τα ανταλλακτήρια, τους θεματοφύλακες και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου, ευθυγραμμίζοντάς τους με τα ρυθμιστικά πρότυπα που ορίζει το πλαίσιο MiCA της ΕΕ.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis