Εισαγωγή
Η εξόρυξη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ασφάλειας των blockchain τύπου (Proof of Work). Υπολογίζοντας τα hash με συγκεκριμένες ιδιότητες, οι συμμετέχοντες μπορούν να διασφαλίσουν τα δίκτυα κρυπτονομισμάτων χωρίς να χρειάζονται μια κεντρική αρχή.
Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το Bitcoin το 2009, όποιος είχε έναν απλό υπολογιστή, μπορούσε να ανταγωνιστεί με άλλους εξορύκτες για να μαντέψει το hash για το επόμενο block. Αυτό συνέβη επειδή το επίπεδο δυσκολίας εξόρυξης ήταν χαμηλό. Δεν υπήρχε πολύ hashrate στο δίκτυο. Επομένως, δεν χρειαζόταν εξειδικευμένο υλισμικό για την προσθήκη νέων block στο blockchain.
Είναι λογικό ότι οι υπολογιστές που θα μπορούσαν να υπολογίσουν τα περισσότερα hash ανά δευτερόλεπτο θα έβρισκαν περισσότερα block. Και αυτό προκάλεσε μια σημαντική αλλαγή στο οικοσύστημα. Οι εξορύκτες επιδόθηκαν σε έναν αγώνα εξοπλισμών καθώς προσπαθούσαν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες μέσω διαφορετικών ειδών υλισμικού (CPU, GPU, FPGA), οι εξορύκτες του Bitcoin εγκαταστάθηκαν στα ASIC – ολοκληρωμένα κυκλώματα συγκεκριμένης εφαρμογής. Αυτές οι συσκευές εξόρυξης δεν θα σας επιτρέψουν να περιηγηθείτε στην Ακαδημία Binance ή να δημοσιεύσετε φωτογραφίες από γάτες στο Twitter.
Όπως δηλώνεται και στο όνομα, τα ASIC έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν μία εργασία : να υπολογίζουν hash. Αλλά δεδομένου ότι έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, το κάνουν απίστευτα καλά. Τόσο καλά, που η χρήση άλλων τύπων υλισμικού για εξόρυξη Bitcoin έχει γίνει αρκετά ασυνήθιστη.
Τι είναι ένα pool εξόρυξης;
Κάντε την εγγραφή σας στην Binance ΕΔΩ και λάβετε 50$+ μπόνους!
Το καλό υλισμικό σάς παρέχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Θα μπορούσατε να εκτελείτε πολλά ASIC υψηλής ισχύος και θα ήσασταν απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό εξόρυξης του Bitcoin. Οι πιθανότητες να εξορύξετε πραγματικά ένα block είναι πολύ λίγες, παρόλο που έχετε ξοδέψει πολλά χρήματα για το υλισμικό σας και την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του.
Δεν έχετε κάποια εγγύηση για το πότε θα πληρωθείτε με ανταμοιβή block, ή ακόμα και αν θα πληρωθείτε. Αν αυτό που επιδιώκετε είναι σταθερό εισόδημα, θα έχετε περισσότερες ευκαιρίες σε ένα pool εξόρυξης.
Ας υποθέσουμε ότι εσείς και εννέα άλλοι συμμετέχοντες κατέχετε ο καθένας το 0,1% της συνολικής ισχύος hashing του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, θα περιμένατε να βρείτε ένα σε κάθε χίλια block. Με εκτιμώμενη εξόρυξη 144 block την ημέρα, πιθανότατα θα βρίσκατε ένα block την εβδομάδα. Ανάλογα με τις ταμειακές ροές και τις επενδύσεις σας σε υλισμικό και ηλεκτρισμό, αυτή η προσέγγιση “ατομικής εξόρυξης” θα μπορούσε να είναι μια εφικτή στρατηγική.
Ωστόσο, τι γίνεται αν αυτό το εισόδημα δεν είναι αρκετό για να αποφέρει κέρδη; Θα μπορούσατε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τους άλλους εννέα συμμετέχοντες που αναφέραμε. Αν συνδυάσετε την ισχύ hash που διαθέτετε, θα έχετε το 1% του hash rate του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, θα βρείτε ένα σε κάθε εκατό block, δηλαδή ένα έως δύο block την ημέρα. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να μοιραστείτε την ανταμοιβή μαζί με τους εξορύκτες που συμμετείχαν.
Με λίγα λόγια, μόλις περιγράψαμε ένα pool εξόρυξης. Χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας, καθώς εγγυώνται μια πιο σταθερή ροή εισοδήματος για τα μέλη.
Πώς λειτουργούν τα pool εξόρυξης;
Συνήθως, ένα pool εξόρυξης βάζει έναν συντονιστή ως υπεύθυνο για την οργάνωση των εξορυκτών. Αυτός ο υπεύθυνος θα βεβαιωθεί ότι οι εξορύκτες χρησιμοποιούν διαφορετικές τιμές για το nonce για να μην σπαταλήσουν ισχύς hash προσπαθώντας να δημιουργήσουν τα ίδια block. Αυτοί οι συντονιστές θα είναι επίσης υπεύθυνοι για τον διαχωρισμό των ανταμοιβών και την καταβολή τους στους συμμετέχοντες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί πόσο εργάστηκε κάθε εξορύκτης και για την ανάλογη ανταμοιβή του.
Pool εξόρυξης Πληρωμής ανά μερίδιο (Pay-Per-Share ή PPS)
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συστήματα πληρωμών είναι η Πληρωμή ανά μερίδιο (Pay-Per-Share ή PPS). Με αυτό το σύστημα θα λάβετε ένα καθορισμένο ποσό για κάθε “μερίδιο” που υποβάλλετε.
Ένα μερίδιο είναι ένα hash που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της εργασίας που καταβάλει κάθε εξορύκτης. Το ποσό που καταβάλλεται για κάθε μερίδιο είναι ονομαστικό, αλλά αθροίζεται με την πάροδο του χρόνου. Λάβετε υπόψη ότι ένα μερίδιο δεν αποτελεί έγκυρο hash εντός του δικτύου. Είναι απλώς ένα hash που ταιριάζει με τις συνθήκες που ορίζονται από το pool εξόρυξης.
Στο σύστημα πληρωμών PPS, ανταμείβεστε είτε το pool σας επιλύσει ένα block είτε όχι. Ο διαχειριστής του pool αναλαμβάνει το ρίσκο. Επομένως είναι πιθανό να χρεώσουν μια μεγάλη προμήθεια – είτε εκ των προτέρων από τους χρήστες είτε από την τελική ανταμοιβή block.
Πλήρης πληρωμή ανά μερίδιο (Full Pay-Per-Share ή FPPS)
Το μοντέλο πληρωμών FPPS χρησιμοποιεί το σύστημα PPS, αλλά οι συμμετέχοντες του pool λαμβάνουν μερίδιο και από τις προμήθειες συναλλαγής. Το FPPS το υπολογίζει λαμβάνοντας έναν μέσο όρο για μια τυπική συναλλαγή δικτύου κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης περιόδου και διανέμοντας το με βάση τα μερίδια που υποβλήθηκαν.
Pool εξόρυξης Πληρωμής ανά πρόσφατα μερίδια Ν Pay-Per-Last-N-Shares ή PPLNS)
Ένα άλλο δημοφιλές σύστημα είναι η Πληρωμή ανά πρόσφατα μερίδια Ν (Pay-Per-Last-N-Shares ή PPLNS). Σε αντίθεση με το PPS, το PPLNS ανταμείβει τους εξορύκτες μόνο όταν το pool εξορύξει με επιτυχία ένα block. Όταν το pool βρίσκει ένα block, ελέγχει το τελευταίο N ποσό μεριδίων που υποβλήθηκαν (το N διαφέρει ανάλογα με το pool). Για να λάβετε την πληρωμή σας, διαιρεί τον αριθμό των μεριδίων που έχετε υποβάλει με Ν και, στη συνέχεια, πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα με την ανταμοιβή block (μείον την αμοιβή του διαχειριστή).
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Εάν η τρέχουσα ανταμοιβή block είναι 12,5 BTC (υποθέστε ότι δεν υπάρχουν προμήθειες συναλλαγής) και η προμήθεια του διαχειριστή είναι 20%, η διαθέσιμη ανταμοιβή για τους εξορύκτες είναι 10 BTC. Εάν το N ήταν 1.000.000 και παρείχατε 50.000 μερίδια, θα λαμβάνατε το 5% της διαθέσιμης ανταμοιβής (ή 0,5 BTC).
Μπορείτε να βρείτε διάφορες παραλλαγές αυτών των δύο συστημάτων, αλλά είναι αυτά που θα ακούσετε πιο συχνά. Να θυμάστε ότι ενώ συζητάμε για το Bitcoin, τα περισσότερα δημοφιλή κρυπτονομίσματα PoW έχουν επίσης pool εξόρυξης. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τα Zcash, Monero, Grin και Ravencoin.
Αποτελούν τα pool εξόρυξης απειλή για την αποκέντρωση;
Κάντε την εγγραφή σας στην Binance ΕΔΩ και λάβετε 50$+ μπόνους!
Ίσως αγχωθείτε διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Ο λόγος που κάνει το Bitcoin τόσο ισχυρό δεν είναι ότι δεν ελέγχει καμία μεμονωμένη οντότητα το blockchain; Τι θα γίνει εάν κάποιος αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος hash;
Αυτές είναι πολύ έγκυρες ερωτήσεις. Εάν μια μεμονωμένη οντότητα μπορεί να αποκτήσει το 51% της ισχύος hash του δικτύου, μπορεί να εξαπολύσει επίθεση κατά 51%. Αυτό θα της επέτρεπε να λογοκρίνει τις συναλλαγές και να αντιστρέφει παλιές συναλλαγές. Μια τέτοια επίθεση μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά σε ένα οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων.
Αυξάνουν τον κίνδυνο επίθεσης κατά 51% τα pool εξόρυξης; Η απάντηση είναι: ίσως, αλλά δεν είναι πιθανό.
Μια 24ωρη ανάλυση του hash rate ανά pool στις 16 Απριλίου 2020. Πηγή: coindance.com
Θεωρητικά, τα τέσσερα κορυφαία pool θα μπορούσαν να ενωθούν για να καταλάβουν το δίκτυο. Ωστόσο, αυτό δεν θα είχε πολύ νόημα. Ακόμα και αν καταφέρουν να επιτεθούν, η τιμή του Bitcoin πιθανότατα θα πέσει κατακόρυφα, καθώς οι ενέργειές τους θα υπονομεύσουν το σύστημα. Κατά συνέπεια, τα νομίσματα που έχουν αποκτήσει θα χάσουν την αξία τους.
Επιπλέον, τα pool δεν έχουν απαραίτητα τον εξοπλισμό εξόρυξης. Οι οντότητες κατευθύνουν τις μηχανές τους προς τον διακομιστή του συντονιστή, αλλά μπορούν να μεταναστεύσουν σε άλλα pool. Είναι προς το συμφέρον τόσο των συμμετεχόντων όσο και των διαχειριστών του pool να διατηρηθεί το οικοσύστημα αποκεντρωμένο. Εξάλλου, βγάζουν χρήματα μόνο αν η εξόρυξη συνεχίσει να αποφέρει κέρδος.
Υπήρξαν μερικές περιπτώσεις όπου τα pool μεγάλωσαν τόσο πολύ που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανησυχητικό. Γενικά, το pool (και οι εξορύκτες του) λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του hash rate.
Συμπεράσματα
Το τοπίο εξόρυξης κρυπτονομισμάτων άλλαξε για πάντα με την εμφάνιση του πρώτου pool εξόρυξης. Μπορούν να είναι ιδιαίτερα επωφελή για τους εξορύκτες που επιθυμούν μια πιο σταθερή πληρωμή. Με πολλά διαφορετικά συστήματα διαθέσιμα, είναι βέβαιο ότι θα βρουν ένα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, η εξόρυξη Bitcoin θα ήταν πολύ πιο αποκεντρωμένη. Ωστόσο για την ώρα, είναι αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “επαρκώς αποκεντρωμένη”. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν επωφελείται από το να κερδίζει για καιρό την πλειοψηφία του hash rate ένα μόνο pool. Οι συμμετέχοντες πιθανότατα θα το εμπόδιζαν να συμβεί – σε τελική ανάλυση, το Bitcoin δεν διοικείται από τους εξορύκτες, αλλά από τους χρήστες.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Author: Dimitrios Alexandridis
Article: https://academy.binance.com/el/articles/mining-pools-explained