Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) αποτελούν εδώ και καιρό θέμα αμφισβητούμενης συζήτησης, καθώς συχνά έχουν αντιμετωπιστεί με κυρίως αρνητική ανταπόκριση στην κοινότητα των κρύπτο. Ωστόσο, παρά τον σκεπτικισμό, τα CBDCs αποτελούν αναμφισβήτητα μια σημαντική περίπτωση χρήσης για την τεχνολογία blockchain.
Τα CBDCs που διανέμονται μέσω της τεχνολογίας blockchain μπορούν να παρέχουν φθηνότερες, ταχύτερες και ενδεχομένως πιο προσιτές συναλλαγές από τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα, ενώ διαθέτουν επίσης τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την παράνομη οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος. Παρόλα αυτά, το κατά πόσον αυτά τα οφέλη αξίζουν τον αυξημένο έλεγχο των κυβερνήσεων επί των οικονομικών των πολιτών και τους κινδύνους αποτυχίας του συστήματος όταν οι κεντρικές τράπεζες κάνουν λάθη είναι ένα ανοιχτό ζήτημα προς συζήτηση.
Η Cointelegraph Research διατηρεί τη Βάση Δεδομένων CBDC προκειμένου να παρέχει μια ενημερωμένη επισκόπηση της παγκόσμιας κατάστασης των έργων CBDC, συγκεντρώνοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό.
Συνολική άποψη
Ο αριθμός των υφιστάμενων έργων CBDC έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Επί του παρόντος, περισσότερες από 100 χώρες διερευνούν το θέμα των CBDCs, και ενώ περίπου οι μισές από αυτές βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της έρευνας και της ανάπτυξης, υπάρχουν 39 χώρες που έχουν είτε πιλοτικές, είτε αποδείξεις σύλληψης είτε έχουν δρομολογήσει πρωτοβουλίες CBDCs.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η διαδικασία της συζήτησης για τα CBDC σε χώρες όπου η οικονομική ελευθερία αποτελεί θέμα συνεχούς συζήτησης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, ιδίως δεδομένου ότι πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί έχουν επικρίνει έντονα ή και απαγορεύσει την εισαγωγή των CBDC.
Συγκεκριμένα, η Φλόριντα έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση ενός πιθανού αμερικανικού CBDC στην πολιτεία, ενώ μια ολόκληρη ομάδα πολιτειών -συμπεριλαμβανομένων της Αλαμπάμα, της Λουιζιάνα, της Βόρειας Καρολίνας και του Τέξας- έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εισαγωγή ενός CBDC στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παγκόσμιες πρωτοβουλίες
Αντίθετα, χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία φαίνεται να αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα των CBDCs στον τομέα των διεθνών συναλλαγών και έχουν ξεκινήσει τα πιλοτικά τους σχέδια, τα οποία ήδη παρουσιάζουν αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής ρουπίας της Ινδίας, που ξεκίνησε από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, έχει προσελκύσει 50.000 ιδιώτες και 5.000 χρήστες εμπόρους. Εάν εφαρμοστούν με επιτυχία σε επίπεδο διεθνών εμπορικών διακανονισμών, τα έργα αυτά μπορούν γρήγορα να μεταφερθούν σε χονδρική και λιανική χρήση, επηρεάζοντας σοβαρά τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας CBDC διευκολύνεται επίσης από την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, η R3, η Bitt Inc., η IBM και η Ripple διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τεχνολογικού τοπίου CBDC, καθώς αναφέρονται ως βασικοί εταίροι σε περισσότερα από 30 διαφορετικά έργα στον τομέα αυτό. Για παράδειγμα, η Ripple ανακοίνωσε πρόσφατα τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος για το Μαυροβούνιο, καθώς και τη δυνητική έκδοση μετοχών tokenized περιουσιακών στοιχείων ακινήτων για τη λιανική χρήση του ψηφιακού δολαρίου του Χονγκ Κονγκ.
Τέλος, υπάρχουν χώρες που υφίστανται σοβαρές κυρώσεις και βλέπουν τα CBDCs ως πιθανό μέσο για την παράκαμψη των περιορισμών. Η αδυναμία συνεργασίας με τις περισσότερες διεθνείς τράπεζες και συστήματα πληρωμών καθιστά την προοπτική της χρήσης blockchain για διεθνείς χρηματοοικονομικούς διακανονισμούς πιο ελκυστική από ποτέ. Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν αναπτύσσουν ενεργά έργα CBDC και διερευνούν την προοπτική δημιουργίας ενός σταθερού νομίσματος με αντίκρισμα χρυσού.
Συνολικά, κρίνοντας από το σημερινό περιβάλλον στον τομέα των CBDCs, το πιθανότερο είναι ότι η περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα θα εξαρτηθεί από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, καθώς οι περισσότερες μικρότερες χώρες διστάζουν να εισάγουν CBDCs. Ωστόσο, παρά τον δισταγμό πολλών χωρών, υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αυτή την τάση, με ορισμένα μικρότερα έθνη να επιδιώκουν ήδη ενεργά την εφαρμογή των CBDCs.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis