Ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι αν μια εταιρεία κρύπτο αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν τράπεζα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ρυθμιστικό έλεγχο παρόμοιο με αυτόν των παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων. Το έργο της ρύθμισης τέτοιων οντοτήτων, ωστόσο, θέτει ξεχωριστές προκλήσεις, σημείωσε ο Enria κατά τη διάρκεια συζητήσεων με τέσσερα μέσα ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβεβαιώνοντας ότι το σχεδιαζόμενο ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ και τα private cryptocurrencies δεν αποτελούν απειλή για τον ρόλο των παραδοσιακών τραπεζών, ο Enria υπογράμμισε τις μοναδικές πολυπλοκότητες που συνδέονται με την εποπτεία των εταιρειών κρύπτο. Μία από τις βασικές δυσκολίες προκύπτει από το γεγονός ότι ορισμένες υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτές τις οντότητες μπορεί να μοιάζουν πολύ με την παροχή υπηρεσιών που μοιάζουν με τράπεζες, ιδίως στους τομείς των πληρωμών και της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).
Σύμφωνα με τον Enria, μια σημαντική πρόκληση έγκειται στην αποεδαφοποίηση αυτών των οντοτήτων κρύπτο, καθώς συχνά δεν έχουν ακριβή έδρα. Το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε ως παράδειγμα από την Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρύπτο στον κόσμο, το οποίο λειτουργεί παγκοσμίως χωρίς σταθερή έδρα και πρόσφατα συμβιβάστηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια υπόθεση-ορόσημο ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση τοπικών πελατών χωρίς τις κατάλληλες εγκρίσεις. Η κατάρρευση της επιχείρησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων FTX το 2022 αποκάλυψε επίσης σημαντική αδιαφάνεια εντός των επιχειρήσεων κρύπτο.
Ο Enria υπογράμμισε θέματα ενοποίησης, τονίζοντας τη δυσκολία απόκτησης μιας ολοκληρωμένης, συνολικής προοπτικής του ομίλου για τις δραστηριότητες και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις οντότητες, όπως φαίνεται από την περίπτωση της FTX. Επιπλέον, η έλλειψη σαφούς εκδότη στα δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin (BTC) ή η απουσία καθορισμένης οντότητας στο πλαίσιο των έργων DeFi περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες εποπτείας.
Απευθυνόμενος στην πρόκληση που έρχεται, ο Enria δήλωσε: “Το ζήτημα θα είναι να διασφαλιστεί ότι από τη στιγμή που κάποιος ασκεί τραπεζική δραστηριότητα, θα τεθεί υπό την αρμοδιότητα της τραπεζικής ρύθμισης και εποπτείας”. Καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ παλεύουν με νομοθετικές προτάσεις για ένα ψηφιακό ευρώ, το οποίο αναμένεται να αμφισβητήσει τα private cryptocurrencies ως μέθοδο πληρωμής, τα ερωτήματα σχετικά με τη ρύθμιση των εικονικών περιουσιακών στοιχείων παραμένουν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο κοινοβούλιο του μπλοκ.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis