7 κεντρικές τράπεζες και η BIS συνεχίζουν την εξέταση των τρεχόντων ζητημάτων πολιτικής για το retail CBDC

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και μια ομάδα κεντρικών τραπεζών δημοσίευσαν ένα έγγραφο στο οποίο περιγράφουν λεπτομερώς τις “τρέχουσες προοπτικές πολιτικής” τους σχετικά με ένα ψηφιακό νόμισμα λιανικής κεντρικής τράπεζας (rCBDC). Η νέα δημοσίευση είναι η πέμπτη από τους ίδιους συγγραφείς.

Οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεργάστηκαν με τη BIS για να συντάξουν ένα σύντομο έγγραφο το 2020, το οποίο καθόριζε κοινές αρχές και βασικά χαρακτηριστικά που θεωρούσαν επιθυμητά σε ένα rCBDC. Αυτό ακολουθήθηκε ένα χρόνο αργότερα από τρεις εκθέσεις για πιο στενά ζητήματα που θα αντιμετώπιζε ένα rCBDC.

Το τελευταίο έγγραφο συνέχισε κυρίως τη συζήτηση των στοιχείων πολιτικής που είχαν εξεταστεί προηγουμένως. Το πρώτο είναι η εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών, η οποία, σύμφωνα με το συμπέρασμα, θα εξαρτηθεί από διάφορους μηχανισμούς. Η εμπλοκή με τους νομοθέτες θα είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι “τα εκκρεμή νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το CBDC θα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα εθνικού δικαίου”.

Το έγγραφο προσδιόρισε επτά τέτοια νομικά ζητήματα, ξεκινώντας με το ερώτημα αν ένα rCBDC θα είναι το νομικά ισοδύναμο των μετρητών ή μια νέα μορφή χρήματος. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής, που αποτελεί αντικείμενο διαμάχης σε πολλές τρέχουσες δημόσιες συζητήσεις σχετικά με τα CBDCs, περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι καλά εξοπλισμένες για την έκδοση CBDCs:

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη τεχνογνωσία στη δημιουργία και τη διαχείριση μιας εξελιγμένης value chain για ένα προϊόν λιανικής μαζικής αγοράς – τα τραπεζογραμμάτια».

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος CBDC είναι μια πολιτική απόφαση καθώς και ένα πρακτικό ζήτημα, αναφέρεται στο έγγραφο. Επιπλέον, η δημόσια αποδοχή θα είναι καθοριστική για την επιτυχή ανάπτυξη ενός CBDC, και ο ρόλος αυτός πρέπει να γίνει κατανοητός εκ των προτέρων:

“Ορισμένοι στόχοι πολιτικής μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν η υιοθέτηση του CBDC φτάσει ή υπερβεί ένα ορισμένο επίπεδο. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει τη λειτουργικότητα, το σχεδιασμό λύσεων και τις περιπτώσεις χρήσης του CBDC.”

Στα κρίσιμα ζητήματα σχεδιασμού περιλαμβάνονται η διευκόλυνση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των CBDC λιανικής και χονδρικής και των διασυνοριακών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των CBDC. Η τεχνολογία blockchain “δεν θεωρείται απαραίτητη για τη λειτουργία ενός δυνητικού συστήματος CBDC”, αναφέρει το έγγραφο, και μπορεί να μην είναι η φθηνότερη ή πιο αποτελεσματική τεχνολογία για όλους τους τύπους συναλλαγών. Το γεγονός αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί έναντι των πλεονεκτημάτων της προγραμματισιμότητας και της ευκολίας επεξεργασίας μικροπληρωμών που παρέχει το blockchain.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: