Στον απόηχο των συνεχιζόμενων προβλημάτων πληθωρισμού, η πρόσφατα εκλεγμένη ηγεσία της Αργεντινής χαράζει μια πορεία προς μια αλλαγή παραδείγματος στη νομισματική πολιτική.
Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να αναμορφώσει το χρηματοπιστωτικό τοπίο της χώρας κλείνοντας την κεντρική τράπεζα. Παρά τις εικασίες που υποδηλώνουν πιθανή υπαναχώρηση από αυτή τη φιλόδοξη προεκλογική υπόσχεση, το γραφείο του προέδρου Milei εξέδωσε σήμερα δήλωση στο Twitter, απορρίπτοντας τις φήμες αυτές και τονίζοντας τον αδιαπραγμάτευτο χαρακτήρα του κλεισίματος της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Αργεντινής (BCRA).
Ο Πρόεδρος Μίλεϊ έχει επικρίνει ευθέως τις κεντρικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντάς τες ως “απάτη” και ως μέσο για να επιβάλλουν οι πολιτικοί “πληθωριστικό φόρο” στον πληθυσμό. Η αταλάντευτη δέσμευσή του περιλαμβάνει τη διάλυση της BCRA και την υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ ως επίσημου νομίσματος στη θέση του πέσο Αργεντινής.
Αυτός ο αδίστακτος ηγέτης έχει επίσης μεταφέρει την ένθερμη υποστήριξή του στο Bitcoin, πλαισιώνοντάς το ως σύμβολο της αναβίωσης του χρήματος στα χέρια των αρχικών δημιουργών του, του ιδιωτικού τομέα. Ο Milei δημιουργεί μια έντονη αντίθεση μεταξύ του capped supply του Bitcoin και του inflation-prone nature των fiat νομισμάτων που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις.
Μετά τον εκπληκτικό εκλογικό θρίαμβο του Milei, οι τιμές του Bitcoin στην Αργεντινή γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου άνοδο, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν θετικά στη στάση του κατά της κεντρικής τράπεζας και στη ρητορική του υπέρ των κρύπτο.
Η Αργεντινή παλεύει με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ασκώντας σημαντική πίεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην οικονομία. Ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας εκτινάχθηκε στο 124,4% τον Σεπτέμβριο του 2023, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μετασχηματιστικά μέτρα.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis