Σπάζοντας ρεκόρ: Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ εκτοξεύεται στα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παλεύουν με την τρομερή κρίση χρέους τους, η οποία επιδεινώνεται από την αύξηση των επιτοκίων, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομία της χώρας. Κατά συνέπεια, το εθνικό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σε ένα ιστορικό ορόσημο, το συνολικό ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το όριο των 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε το The Kobeissi Letter στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το εθνικό χρέος εκτοξεύεται στα ύψη

Η Maya MacGuineas, πρόεδρος της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, σημείωσε: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε ένα νέο ορόσημο για το οποίο κανείς δεν θα είναι περήφανος: το ακαθάριστο εθνικό μας χρέος μόλις ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια”. Η επιστολή Kobeissi πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συσσωρεύει χρέος με τον εντυπωσιακό ρυθμό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ανά μήνα από την έναρξη της “κρίσης” του ανώτατου ορίου χρέους.

Στις 3 Ιουνίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοθεσία που καταργεί το ανώτατο όριο χρέους των πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέποντας τη συσσώρευση ακόμη περισσότερου χρέους. Επιπλέον, το ανώτατο όριο του χρέους παραμένει χωρίς ανώτατο όριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συσσωρεύσει ένα επιβλητικό χρέος ύψους 11,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την προοπτική ετήσιων δαπανών για τόκους συνολικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το The Kobeissi Letter. Το διαφαινόμενο ερώτημα που τίθεται είναι: “Πώς μπορεί αυτή η κατάσταση να έχει καλό τέλος;”.

US national debt. Source: X/@KobeissiLetter

Με την τρέχουσα πορεία, οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το όριο των 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους πολύ πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ο ιστότοπος με το ρολόι χρέους των ΗΠΑ σε πραγματικό χρόνο προσδιορίζει επί του παρόντος το ποσό στα 33,04 τρισεκατομμύρια δολάρια, επισκιάζοντας την αξία ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο μετρητής προβλέπει ένα ποσό εθνικού χρέους 45 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2027.

Επιπλέον, ο λόγος του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα στο 122,4%, όπως υποδεικνύει το ρολόι χρέους.

Παρά τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εμφανίζεται σχετικά ατάραχη. Η ίδια δήλωσε στο CNBC ότι αξιολογεί πρωτίστως τη δημοσιονομική πορεία εξετάζοντας “τους καθαρούς τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ”. Αυτή η μέτρηση μετρά τις καθαρές πληρωμές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το χρέος της σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Σε πλήρη αντίθεση, ο Mark Spitznagel, ιδρυτής του hedge fund Universa Investments, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη “μεγαλύτερη πιστωτική φούσκα στην ιστορία της ανθρωπότητας”. Τόνισε: “Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο με αυτό το επίπεδο συνολικού χρέους και μόχλευσης στο σύστημα. Είναι ένα πείραμα”, πριν προσθέσει: “Αλλά γνωρίζουμε ότι οι πιστωτικές φούσκες πρέπει να σκάσουν. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να σκάσουν”.

Εκτοξευόμενες πληρωμές τόκων

Οι κρατικές δαπάνες για πληρωμές τόκων έφτασαν σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της St. Louis Fed. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι κρατικές πληρωμές τόκων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Federal government expenditures, interest payments. Source: St. Louis Fed

Πρόσφατες εκθέσεις υπογραμμίζουν επίσης τις σημαντικές επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων, τα οποία σήμερα ανέρχονται στο 5,5%, στις πληρωμές προσωπικών τόκων. Τον Ιούλιο, οι προσωπικές πληρωμές τόκων ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 506 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας εκπληκτική αύξηση 80% από το 2021.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: