Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων τάσσονται υπέρ της ανωνυμίας για μικρότερες ψηφιακές συναλλαγές σε ευρώ

Σε πρόσφατη κοινή δήλωση που εκδόθηκε στις 18 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων απάντησαν στο ψηφιακό ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2023. Οι ρυθμιστικές αρχές περιέγραψαν μια σειρά συστάσεων με στόχο την ενίσχυση των προτύπων προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CBDC).

Μία από τις βασικές συστάσεις αφορά την αποσαφήνιση της προτεινόμενης διαδικασίας επαλήθευσης για το μέγιστο ποσό ψηφιακού ευρώ που τηρείται σε έναν ατομικό λογαριασμό. Το ισχύον σχέδιο επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στα δεδομένα των χρηστών. Ωστόσο, και οι δύο αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη ενδελεχούς αξιολόγησης για τον προσδιορισμό της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας ενός μοναδικού σημείου πρόσβασης. Πρότειναν τη διερεύνηση τεχνικών μέτρων για την αποκεντρωμένη αποθήκευση αυτών των αναγνωριστικών στοιχείων.

Μια άλλη ανησυχία που εξέφρασαν οι ρυθμιστικές αρχές αφορά την έλλειψη σαφήνειας στον προτεινόμενο μηχανισμό ανίχνευσης και πρόληψης της απάτης του CBDC. Οι ρυθμιστικές αρχές συνέστησαν να εξεταστούν “λιγότερο παρεμβατικά μέτρα” από την άποψη της προστασίας των δεδομένων για την ενίσχυση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Σημαντικό σημείο των συστάσεών τους ήταν η πρόταση για την καθιέρωση ενός “κατώτατου ορίου προστασίας της ιδιωτικής ζωής” για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι συναλλαγές που θα υπολείπονται αυτού του κατωφλίου, που θα περιλαμβάνει τόσο τις offline όσο και τις online συναλλαγές χαμηλής αξίας, δεν θα υπόκεινται σε παρακολούθηση για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Αν και οι ρυθμιστικές αρχές δεν προσδιόρισαν συγκεκριμένη χρηματική αξία, αναφέρθηκαν σε αυτό ως όριο που καλύπτει “καθημερινές συναλλαγές χαμηλής αξίας”.

Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με την έναρξη της “φάσης προετοιμασίας” για το σχέδιο ψηφιακού ευρώ. Η διετής αυτή φάση θα επικεντρωθεί στην οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για το ψηφιακό νόμισμα και στην επιλογή δυνητικών εκδοτών, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: