Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ περνούν στη “φάση προετοιμασίας” για την εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου της για το ψηφιακό ευρώ, εισερχόμενη επισήμως στη “φάση της προετοιμασίας” μετά από διετή διεξοδική έρευνα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να θέσει τις βάσεις για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ, ξεκινώντας από την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, τόνισαν ότι η απόφαση για την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης.

Αυτή η προπαρασκευαστική φάση, που θα διαρκέσει δύο χρόνια, θα επικεντρωθεί στην οριστικοποίηση των κανονισμών του ψηφιακού νομίσματος και στην επιλογή των πιθανών εκδοτών. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει αυστηρές δοκιμές και πειραματισμούς, ευθυγραμμιζόμενες με την ανατροφοδότηση των χρηστών και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της κεντρικής τράπεζας.

“Η έναρξη της προπαρασκευαστικής φάσης δεν αποτελεί απόφαση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Η απόφαση αυτή θα εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο μόνο όταν ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νομοθετικό σχέδιο που περιγράφει το πλαίσιο για ένα ψηφιακό ευρώ, προβλέποντας την πρόσβαση των χρηστών μέσω των τραπεζών τους. Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επανέλαβε τον στόχο της εισαγωγής ενός ψηφιακού ευρώ που θα συνυπάρχει με τα φυσικά μετρητά, ενσωματώνοντας ισχυρά χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Παρά τις εν λόγω ανησυχίες, η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο όραμά της για ένα ψηφιακό ευρώ, το οποίο είναι πιθανό να προσελκύσει στενό έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής, ιδίως στο πλαίσιο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2024. Η εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ σηματοδοτεί ένα κομβικό βήμα στο εξελισσόμενο τοπίο των ψηφιακών νομισμάτων και των χρηματοπιστωτικών συστημάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: