Αλλάζει ο Μπάιντεν την προσέγγισή του στα κρυπτονομίσματα πριν το debate με τον Τραμπ;

Πολύ πριν η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ φουντώσει, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε τον έλεγχο από τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων, επικρίνοντας τόσο τους νομοθέτες του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και τους ρυθμιστικούς διορισμούς εντός της κυβέρνησής του. Ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν σπάνια έχει μιλήσει δημοσίως για τα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η στάση του μπορεί να εξελιχθεί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε σημαντική φιγούρα στην εισαγωγή των κρυπτονομισμάτων στον ευρύτερο πολιτικό διάλογο από την ανάληψη των καθηκόντων του. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, διόρισε τον Gary Gensler για να ηγηθεί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Τον Μάρτιο του 2022, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το 2024, έγινε πρωτοσέλιδο με την απόφασή του να ασκήσει βέτο σε ψήφισμα που θα ανέτρεπε έναν κανόνα της SEC σχετικά με τις τράπεζες και τα κρυπτονομίσματα.

Πολλοί χρήστες κρύπτο στις ΗΠΑ αποδίδουν στην επιρροή του προέδρου Μπάιντεν την απροθυμία των Δημοκρατικών νομοθετών να υποστηρίξουν νομοθεσία υπέρ των κρύπτο. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μια Δημοκρατική, ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής κατά των κρυπτονομισμάτων, συνδέοντάς τα συχνά με εγκληματικές δραστηριότητες.

Υπό τον πρόεδρο Gensler, η SEC έχει αυξήσει τις ενέργειες επιβολής της κατά των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Ripple, Coinbase, Kraken και άλλων. Ο Gensler έχει ταχθεί υπέρ μιας συνεργατικής προσέγγισης, προτρέποντας τα κρύπτο projects να συνεργαστούν με την SEC για να περιηγηθούν νόμιμα στο ρυθμιστικό τοπίο. Ωστόσο, η στάση αυτή έχει αντιμετωπιστεί με επικρίσεις από ορισμένες πλευρές του κλάδου, ιδίως όσον αφορά την ασυνεπή εφαρμογή των νόμων περί κινητών αξιών από την SEC. Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ότι η SEC ενδέχεται να χαρακτηρίσει το Ethereum ως κινητή αξία.

Το ιστορικό του Τραμπ για τα κρύπτο

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε μια δύσκολη σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών του, Steve Mnuchin, να πατάξει το Bitcoin το 2018 και αργότερα απέρριψε τα κρυπτονομίσματα ως “όχι χρήματα” και “βασισμένα στον αέρα” το 2019. Ωστόσο, μετά την προεδρία του, η στάση του φάνηκε να αλλάζει. Τον Δεκέμβριο του 2022, αγκάλιασε τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ξεκινώντας μια συλλογή NFT, λίγο μετά την ανακοίνωση της εκστρατείας του για επανεκλογή. Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2023 και το 2024 σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή, καθώς δέχθηκε συνεισφορές σε κρυπτονομίσματα και τάχθηκε υπέρ της εξόρυξης όλων των εναπομεινάντων Bitcoin στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μαλακώνει για τα κρύπτο;

Η κυμαινόμενη στάση του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα και άλλα ζητήματα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της πιθανής επανεκλογής του στον τομέα των κρύπτο. Παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προθέσεις του Trump, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Biden μπορεί να προσπαθεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των κρυπτονομισμάτων, μαλακώνοντας την προσέγγισή του στη νομοθεσία για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δεχόμενος δωρεές για την προεκλογική εκστρατεία σε Bitcoin και επηρεάζοντας τις πολιτικές της SEC.

Αφού δήλωσε την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο σε έναν κανονισμό της SEC που επηρεάζει τις τράπεζες και τα κρυπτονομίσματα, ο Λευκός Οίκος άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενδέχεται να μην αντιταχθεί ομοίως στον νόμο περί χρηματοοικονομικής καινοτομίας και τεχνολογίας για τον 21ο αιώνα (FIT21). Αν και αρχικά ήταν αντίθετος με τη νομοθεσία, ο Μπάιντεν εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με το Κογκρέσο σε ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Αυτό οδήγησε σε διακομματική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ενέκρινε το FIT21, με σημαντική υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Οι αναλυτές της Pantera Capital σημείωσαν σε επιστολή τους στις 18 Ιουνίου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να προσαρμόζει τον τόνο της όσον αφορά τον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν φήμες ότι η εκστρατεία του Μπάιντεν απευθύνεται σε προσωπικότητες της βιομηχανίας blockchain για συμβουλές σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές κρύπτο.

Ο Moe Vela, πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου Μπάιντεν, τόνισε την ανάγκη τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι να διατυπώσουν με σαφήνεια τις σχεδιαζόμενες ρυθμιστικές προσεγγίσεις τους για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Ανέφερε ότι η αποδοχή δωρεών κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι απαραίτητη για την προσέλκυση των 60 εκατομμυρίων επενδυτών κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, ιδίως μεταξύ των νεότερων δημογραφικών ομάδων.

Remember, remember the 5th of November

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα μέχρι το προεδρικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζονται να αναμετρηθούν για πρώτη φορά μετά το 2020. Η κοινότητα κρύπτο έχει δείξει διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης και για τους δύο υποψηφίους, με ορισμένους να υποστηρίζουν τον Μπάιντεν για την αντιληπτή αμεροληψία των κρυπτονομισμάτων και άλλους να υποστηρίζουν τον Τραμπ παρά τις νομικές προκλήσεις του.

Ο Mauricio Di Bartolomeo, συνιδρυτής της πλατφόρμας επενδύσεων κρύπτο Ledn, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πολιτική πόλωση των κρυπτονομισμάτων, τονίζοντας τη σημασία της διακομματικής υποστήριξης για τη διασφάλιση σταθερής ρυθμιστικής προόδου για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ.

Οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου θα αποτελέσουν μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων, λίγες ημέρες πριν από την καταδίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη στις 11 Ιουλίου, που σχετίζεται με διάφορα νομικά ζητήματα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: