Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει μέτρο για την κατάργηση του κανονισμού της SEC για τα κρυπτονομίσματα των τραπεζών

Στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μια σημαντική πλειοψηφία ψήφισε με επιτυχία ένα ψήφισμα με στόχο την αντιστροφή ενός κανόνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αλληλεπιδρούν με οντότητες κρυπτονομισμάτων.

Με μια αποφασιστική ψηφοφορία 60 έναντι 38 ψήφων στις 16 Μαΐου, οι γερουσιαστές υποστήριξαν το H.J.Res. 109, το οποίο επιδιώκει να ανατρέψει το Staff Accounting Bulletin No. 121 της SEC. Ο κανονισμός αυτός επιβάλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμπεριλαμβάνουν στους ισολογισμούς τους τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν για λογαριασμό πελατών και να διατηρούν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Οι επικριτές τόσο από τον νομοθετικό όσο και από τον επιχειρηματικό τομέα έχουν υποστηρίξει ότι η απαίτηση αυτή παρεμποδίζει την τεχνολογική πρόοδο.

“Η ψηφοφορία, η οποία χαρακτηρίζεται από 60 θετικές απαντήσεις, καταδεικνύει μια ευρεία, διακομματική απόρριψη αυτού του ρυθμιστικού μέτρου”, ανακοίνωσε η Blockchain Association, μια οργάνωση υπεράσπισης των κρύπτο, σε μια ανάρτηση X στις 16 Μαΐου.

Πριν από την απόφαση της Γερουσίας, το ψήφισμα είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 8 Μαΐου. Σε απάντηση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα για να διασφαλίσει την προστασία των επενδυτών στην αγορά κρύπτο και να διατηρήσει τη σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, αυτό θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα για να υπερψηφιστεί το βέτο.

“Αυτό το διαφαινόμενο βέτο αγνοεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το κρυπτονόμισμα μεταξύ των ψηφοφόρων, ιδίως των νεότερων δημογραφικών ομάδων, αναδεικνύοντας τη σημασία του για τους εκπροσώπους μας”, σχολίασε η Blockchain Association.

Αυτή η ψηφοφορία στη Γερουσία είναι αξιοσημείωτα διακομματική σε μια αίθουσα όπου οι Δημοκρατικοί κατέχουν μια μικρή πλειοψηφία, 51-49. Η γερουσιαστής Cynthia Lummis σημείωσε ότι είναι η πρώτη περίπτωση του σημερινού Κογκρέσου που εγκρίνει αυτόνομη νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη σχολιάσει την έγκριση του ψηφίσματος.

“Υπάρχει έντονη αντίθεση στο SAB 121 και καλώ [τον Πρόεδρο Μπάιντεν] να επανεξετάσει την απειλή του για βέτο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάικ Φλουτ, ο βασικός υποστηρικτής του ψηφίσματος.

Αυτή η νομοθετική δράση μπορεί επίσης να επηρεάσει την τύχη ενός άλλου σημαντικού νομοσχεδίου, του νόμου “Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act”, ο οποίος αποσκοπεί στην οριοθέτηση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων της SEC και της Commodity Futures Trading Commission όσον αφορά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το νομοσχέδιο αυτό πέρασε το στάδιο της επιτροπής του τον Ιούλιο του 2023 και αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων στα τέλη Μαΐου.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: