Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει τον κανόνα DAC8 για τη φορολογική αναφορά κρυπτονομισμάτων

Στις 17 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επίσημα την όγδοη έκδοση της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία (DAC8), έναν κρίσιμο κανόνα για τη φορολογική αναφορά κρυπτονομισμάτων. Ο εν λόγω κανονισμός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το πλαίσιο της DAC τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2023, μετά την εισαγωγή της νομοθεσίας για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (MiCA). Το “8” στο DAC8 σηματοδοτεί την ιδιότητά του ως την όγδοη επανάληψη, με κάθε προηγούμενη έκδοση να ασχολείται με συγκεκριμένες πτυχές της χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Πρωταρχικός στόχος του DAC8 είναι να δώσει στις φορολογικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να αξιολογούν όλες τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα εντός οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ.

Αυτή η τελευταία έκδοση του DAC8 ευθυγραμμίζεται άψογα με το Πλαίσιο αναφοράς κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (CARF) και τηρεί τους κανονισμούς που περιγράφονται στο MiCA. Ως αποτέλεσμα, περιλαμβάνει ολοκληρωμένα όλες τις συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, το DAC8 συγκέντρωσε σημαντική υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, με 535 ηχηρές ψήφους υπέρ και μόνο 57 κατά.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν επίσης επιθετικά για την εφαρμογή διαδικασιών είσπραξης φόρων κρυπτονομισμάτων. Στις 11 Οκτωβρίου, επτά μέλη της αμερικανικής Γερουσίας προέτρεψαν το Υπουργείο Οικονομικών και την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων να επισπεύσουν έναν κανόνα που θα επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις υποβολής φορολογικών αναφορών για τους μεσίτες κρυπτονομισμάτων. Επέκριναν την υφιστάμενη καθυστέρηση, επισημαίνοντας την αναβολή δύο ετών στην εφαρμογή των απαιτήσεων υποβολής φορολογικών αναφορών για κρύπτο.

Οι εν λόγω απαιτήσεις έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ το 2026 για συναλλαγές που πραγματοποιούνται το 2025. Οι ταυτόχρονες προσπάθειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπογραμμίζουν την παγκόσμια δυναμική προς την κατεύθυνση εξορθολογισμένων και ολοκληρωμένων πρωτοκόλλων φορολόγησης κρύπτο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: