Η BIS και οι κεντρικές τράπεζες της ΕΕ συνεργάζονται σε πλατφόρμα δεδομένων για την παρακολούθηση των συναλλαγών κρύπτο και DeFi

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) έκανε ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της παρακολούθησης και ανάλυσης κρυπτονομισμάτων. Σε συνεργασία με διάφορες εξέχουσες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Deutsche Bundesbank, της De Nederlandsche Bank, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Γαλλίας, η BIS έχει εφαρμόσει με επιτυχία πιλοτικά ένα proof-of-concept (PoC) με την ονομασία Project Atlas. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να εμβαθύνει στις μακροοικονομικές επιπτώσεις των αγορών κρυπτονομισμάτων και των πρωτοκόλλων αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).

Το Project Atlas, όπως περιγράφεται λεπτομερώς από τον κόμβο καινοτομίας της BIS, λειτουργεί στη διασταύρωση των συναλλαγών εντός και εκτός αλυσίδας, συγχωνεύοντας δεδομένα από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και δημόσια blockchain, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin. Στόχος είναι να φέρει σαφήνεια στον τομέα, αντιμετωπίζοντας την επίμονη έλλειψη διαφάνειας και τους δυνητικούς οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με αυτήν. Ειδικότερα, περιστατικά υψηλού προφίλ, όπως η κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra το 2022, υπογράμμισαν την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του τοπίου των κρύπτο.

Η μεθοδολογία του έργου συνδυάζει δεδομένα εκτός αλυσίδας που προέρχονται από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων με δεδομένα εντός αλυσίδας που ανακτώνται από δημόσια blockchain μέσω κόμβων. Στην αρχική του επανάληψη, το Project Atlas παρακολούθησε ροές κρυπτονομισμάτων σε διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες. Η προσέγγιση χρησιμοποίησε συναλλαγές που αποδόθηκαν σε κεντρικά ανταλλακτήρια εντός του δικτύου Bitcoin, χρησιμοποιώντας τις τοποθεσίες αυτών των ανταλλακτηρίων ως υποκατάστατο για τις διασυνοριακές κινήσεις κεφαλαίων. Ενώ η μέθοδος αυτή παρέχει μια θεμελιώδη κατανόηση, αναγνωρίζεται ότι οι ροές αυτές αντιπροσωπεύουν μια κατώτερη εκτίμηση λόγω των προκλήσεων στον ακριβή προσδιορισμό της θέσης των ανταλλακτηρίων σε χώρες. Παρ’ όλα αυτά, η πιλοτική φάση του έργου Atlas αποκάλυψε σημαντική και οικονομικά ουσιαστική δια-χρηματιστηριακή δραστηριότητα.

Η τρέχουσα έκδοση του Project Atlas διαθέτει φιλικούς προς το χρήστη πίνακες ελέγχου που απεικονίζουν τα συγκεντρωτικά δεδομένα, παρουσιάζοντας τις μεταφορές στην αλυσίδα και την παγκόσμια κίνηση των κεφαλαίων. Αυτό το proof-of-concept στοχεύει να εφοδιάσει τις κεντρικές τράπεζες με πολύτιμες πληροφορίες, επιτρέποντάς τους να αξιολογήσουν την οικονομική σημασία του οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων σε διάφορες δικαιοδοσίες. Με τη δομική ανάλυση των ροών και τη διερεύνηση του αντίκτυπου διαφόρων παραγόντων, όπως οι κλυδωνισμοί των τιμών και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το εγχείρημα αυτό υπόσχεται μια ολιστική επισκόπηση των διασυνοριακών ροών κρυπτονομισμάτων.

Η εξέλιξη του έργου αναμένεται να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση πρόσθετων πηγών δεδομένων, σηματοδοτώντας την εξέλιξή του στην επόμενη φάση ανάπτυξης. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει την εξαγωγή και ανάλυση δεδομένων από κόμβους του δικτύου Ethereum και πρωτόκολλα DeFi, ενισχύοντας το βάθος και το εύρος των πληροφοριών που συλλέγονται από το τοπίο των κρυπτονομισμάτων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: